Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
27. septembra 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Emisie klesli na 7-týždňové minimum

Z európskej a americkej ekonomiky prichádzajú negatívne správy.  Na znižujúci sa dopyt poukazujú aj čínske makrodáta. Na trhoch sa to už stihlo odraziť oslabením ázijských akciových búrz. Najvýraznejšie sa to odrazilo na cenách priemyselných kovov. Meď klesla od začiatku septembra o vyše 22 percent.

Neutíchajú ani problémy v Európe, kde takmer polovica z celkového vládneho dlhu 6.5 bilióna eur prejavuje známky vyššieho kreditného rizika.  Trhy aj naďalej vnímajú Grécko s nervozitou. Napriek tomu, že vláda prijala nove reštrikčné opatrenia a smeruje k výmene krátkodobých dlhopisov za dlhodobé, aby tým oddialila splatenie dlhov rokoch 2011 až 2012, grécky minister financií neoficiálne priznal, že minimálne polovicu dlhu Grécka bude prakticky potrebné odpísať.

Pokles trhov vyvolali aj stagnujúce výsledky vývoja európskej ekonomiky. PMI index v EU po prvýkrát od 2009 klesol pod 50, čo naznačuje stagnáciu. Nejednotný prístup európskych lídrov k riešeniu dlhovej krízy spolu s oslabením bankového sektora v EU je zlou správou pre USA, kde minulý týždeň Fed pripustil hrozbu poklesu ekonomiky. Dlho očakávané riešenie centrálnej banky na podporu ekonomiky napokon skončilo sklamaním, keď Fed oznámil tzv. Operation Twist. Banka tentokrát zvolila výmenu krátkodobých dlhopisov za dlhodobé v hodnote 400 mld. dolárov, aby tým znížila dlhodobé úrokové miery. Cieľom je pomôcť podporiť podniky nižšími dlhodobými úrokovými  mierami, rovnako aj záujemcov o hypotéky. Aktéri na trhu zatiaľ pochybujú o jej efektívnosti, čo sa vo štvrtok prakticky prejavilo poklesmi na burzách.

Popri poklese na akciových trhoch oslabovali aj energetické komodity. Ropa, ako dôležitý indikátor ekonomického vývoja poklesla na 6 týždňové minimum. V piatok sa obchodovala na spote mierne nad $109 za barel. Dlhodobý pokles zaznamenávajú aj ceny uhlia, ktoré by pri pokračovaní súčasného trendu mohli klesnúť pod $120 za tonu. V piatok sa jeho cena dostala na $122.  Miernejším poklesom prešli aj ceny nemeckej elektriny a britského plynu, ktoré však len reflektovali prevládajúce negatívne trendy na trhoch.

Emisné trhy v poslednom období silne korelujú s európskymi akciovými indexmi. Ich vývoj značne reaguje na makroekonomické správy, čím reflektuje negatívne trendy v celkovej ekonomike. Nie je preto prekvapujúce, že počas týždňa sa ceny kontraktov EUA Dec11 prepadli pod hranicu €11 a túto hranicu sa im nepodarilo prekročiť ani počas pondelkového obchodovania. Neschopnosť Grécka predať svoje povolenky len naďalej poukazuje na slabý dopyt. Z 1 milióna EUA sa na Aténskej burze predalo len 260 tisíc. Ďalší milión EUA plánuje predať na aukcii tento týždeň, čo bude vyvolávať ďalšie negatívne tlaky na spotovú cenu, ktorá sa v pondelok 26.9. napokon ustálila na €10.80.

Kjótske povolenky CER sa obchodovali v pásme €8.00 až €8.50. Spread EUA/CER klesol pod €3 a napokon sa v pondelok obchodoval za €2.8. ERU, povolenky z JI projektov, sú naďalej lacnejšie, keď ich spread s CER sa udržiava v rozmedzí €0.1-€0.2. Ich spread sa môže v najbližšej dobe rozšíriť. Na schválenie čaká približne 40 miliónov ERU z Ruska, ktoré minulý týždeň potvrdilo, že chce akcelerovať vydávanie ERU do roku 2012, kým je ešte Kjótsky protokol v platnosti. Na druhej strane plánované nové pravidla na vydávanie ERU v Rusku by mali výraznejšie posilniť postavenie Sberbanky pri procese prideľovania ERU, čo spolu s požiadavkou od developerov, aby prostriedky získané z predaja ERU boli preinvestované v Rusku môže znížiť záujem o JI projekty v Rusku. To spolu s hroziacim zatvorením Ukrajinského registra by mohlo mierne spomaliť vydávanie nových ERU.

V pondelok boli oznámené alokácie voľných povoleniek pre letecké spoločnosti. Takmer 900 spoločností bude mať zdarma pridelených približne 85 percent svojej alokácie pre 2012 a 82 percent pre 2013-2020. Zvyšných 15 percent bude obchodovaných na aukciách, ktoré by podľa odhadov analytikov mohli v len v 2012 stáť letecké spoločností €1.1 miliardy.

V ČR sa medzitým očakáva rozhodnutie v procese medzi EK, Poľskom a Estónskom, ktoré žalovali EK ohľadom alokácie povoleniek a podarilo sa im uspieť v súdnom konaní proti zníženiu časti alokácie. Súdne konanie prebieha tento týždeň s tým, že rozhodnutie bude oznámené začiatkom októbra. Okrem toho, česká vláda oznámila o svojom rozhodnutí prideliť zdarma emisné povolenky elektrárenským spoločnostiam, ktoré zároveň plánuje zdaniť vyššou energetickou daňou. České energetické spoločnosti tak v rokoch 2013 až 2020 dostanú zdarma 108 milióna povoleniek, z toho 72 percent získa ČEZ.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.