Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
yms_august
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: YMS
25. septembra 2012 Ostatné od Energia.skSITA

Elektronický obchodný dispečing už podporuje aj kWh

Duálne obchodovanie

Slovenské plynárenské spoločnosti doteraz štandardne obchodujú s prepravnou a skladovacou kapacitou plynu v metroch kubických (m3). Spoločnosti, ktoré využívajú elektronický obchodný dispečing yCapacity však už čoskoro obchodovanie rozšíria aj o kalkuláciu v kilowatthodinách (kWh).

Rozhodnutie zapracovať do elektronického obchodného dispečingu mernú jednotku kWh ovplyvnila predovšetkým snaha priblížiť sa zákazníkom v západnej Európe a posilniť konkurencieschopnosť slovenských spoločností.

Systém yCapacity je v súčasnosti technicky pripravený spracúvať obchodnú agendu duálne, teda prepočítavať objemy prepraveného plynu v obidvoch merných jednotkách. „Z technického pohľadu bolo toto rozšírenie systému yCapacity náročné, pretože si vyžiadalo zmeny na všetkých úrovniach informačného systému – od databázy, cez aplikačný server, klientsku aplikáciu až po internetový portál. Bolo potrebné zachovať všetky existujúce údaje a zabezpečiť hladký prechod bez výpadku systému, keďže funguje v režime nepretržitej prevádzky. Revidovali sa procesy od najnižšej (implementačnej) až po procesnú vrstvu. Takáto zmena sa dá náročnosťou prirovnať k tomu, akoby banka mala zo dňa na deň bez akýchkoľvek obmedzení podporovať všetky svoje produkty v dvoch menách, ktorých kurzy sa neustále menia“, popisuje zmenu softvérový architekt riešenia Gregor Krajčovič. „Spustenie novej služby čaká už iba na vydanie cenového rozhodnutia pre mernú jednotku kWh od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví“, dodáva delivery manažér yCapacity Marek Ivaňák.

m3 verzus kWh

Zmena sa dotkla všetkých súčastí obchodného dispečingu, automatických kontrol, prepočtov aj zákazníckeho portálu. Dispečeri budú pracovať s duálnymi kalkuláciami, zákazníci budú podávať nominácie a renominácie vo zvolenej zmluvne dohodnutej mernej jednotke.

KWh sú štandardnou mernou jednotkou v obchodovaní s plynom v západnej Európe, pretože zohľadňujú energetický obsah plynu, čo pri použití objemu v m3 možné nie je. Energetický obsah je hlavný ukazovateľ kvality plynu a priamo koreluje s hodnotou a teda cenou, za ktorú sa plyn obchoduje. Kvalita plynu kolíše zo dňa na deň, preto vďaka zavedeniu obchodovania v kWh majú zákazníci garanciu, že hodnota plynu, ktorú prepravujú či uskladňujú bude rovnaká bez ohľadu na lokálne zmeny kvality plynu.

(c) energia (text pripravený v odbornej spolupráci so spoločnosťou YMS)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.