Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
otvorenie rychlonabijacej stancie BA - ZSE
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Otvorenie rýchlonabijacej stanice pre elektromobily v Bratislave. Foto: ZSE
21. septembra 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Elektromobil si môžete v Bratislave dobiť už za 20 minút

Na čerpacej stanici Slovnaft v bratislavskej Petržalke sa v utorok (19.9.) otvorila historicky prvá DC rýchlonabíjacia stanica pre elektrické autá na našom území. Je súčasťou cezhraničného projektu VIBRATe. „Vzhľadom na veľkosť Bratislavy a počet áut, ktoré tu máme, jedna rýchlonabíjacia stanica stačí. S tým, že Bratislava ňou dokáže obslúžiť aj prihraničnú dopravu smerom do Viedne,” uviedol pre portál „energia” Peter Ševce, projektový manažér E.ON Slovensko. Partnerská strana otvorí ešte v priebehu tohto roku ďalšie dve rýchlonabíjacie stanice v Rakúsku.

Stanica funguje na báze jednosmerného prúdu s výstupným výkonom 50 kW. Rýchlonabíjanie nie je lineárne a nabíjací cyklus závisí od okamžitého stavu batérie. Z 0 na 80 % však trvá približne 20 minút. „Pri dobití na 80 % sa dobíjanie vypne pretože zvyšných 20 % trvá cca. jednu hodinu. Dôvodom je fyzika, ktorú neoklameme. Čím viac je batéria nabitá, tým má väčší vnútorný odpor,” vysvetlil Ševce. Dvadsať minútovým dobitím získa elektromobil dojazd približne 100 kilometrov, čo plne postačuje na využitie v mestskej a prímestskej doprave.

Rýchlonabíjacia stanica funguje v rozhraní japonského štandardu CHAdeMO. Ako uviedol Ševce, tento štandard sa postupne rozširuje aj v Európe. „Tým, že je z Japonska, tak európske automobilky s ním až tak nesúhlasia. Naopak vyvíjajú vlastný, volá sa Combo,” dodal Ševce. Tento štandard ale v súčasnosti nie je jasne definovaný. Až čas podľa Ševceho ukáže, ako budú obidva koncepty v Európe koexistovať.

Vplyv na distribučnú sústavu

Výhodou nabíjanie jednosmerným prúdom je expresne rýchle dobitie akumulátorových batérií. Teoreticky však môže spôsobovať nárazové zaťaženie pre distribučnú sústavu. Vplyv rýchlonabíjacej stanice na distribučnú sieť sa preto bude monitorovať a priebežne vyhodnocovať. „Stanica má vlastnú prípojku do distribučnej siete s vlastným fakturačným meradlom, kde si aj my ako distribučná spoločnosť zbierame dáta o tom, aký to má dopad na sieť,” uviedol Ševce.

Obsluha nabíjacej stanice prebieha cez LCD panel. Záujemcovia o dobitie elektromobilu sa v prvej fáze nebudú selektovať, informoval Ševce. Dočasne tak bude stanica k dispozícii každému, kto prejaví záujem. Pre spustenie nabíjania je potrebná špeciálna karta, ktorú vodičovi elektrického auta poskytne vyškolený personál čerpacej stanice.

Foto: Jozef Jakubčo/ZSE, a.s

Nabíjanie do konca roka zadarmo

Expresné dobíjanie elektromobilov bude do konca roka zadarmo. Ako zdôraznil Ševce, nájsť vhodný spôsob zúčtovania predstavuje do budúcnosti väčšiu výzvu, než samotné postavenie rýchlonabíjacej stanice. „Spôsob zúčtovania musíme nájsť taký, ktorý nie je finančne náročný, je intuitívny, jednoduchý a spĺňa naše parametre. Do konca roka sme sa rozhodli nechať dobíjanie zdarma. Máme už predstavu, že sa dáta budú zbierať a vyhodnocovať raz mesačne, praktické kroky máme ešte pred sebou,” doplnil. 

Historicky prvá rýchlonabíjacia stanica je umiestnená na čerpacej stanici Dvory v mestskej časti Petržalka. Patrí do portfólia spoločnosti Slovnaft. Tradičná slovenská rafinéria má záujem rozvíjať mestskú mobilitu nielen prostredníctvom tradičných palív. Okrem projektu podporujúceho elektromobilitu je pre vodičov k dispozícii tiež plnička na stlačený zemný plyn (CNG), ktorá sa nachádza na čerpacej stanici v Komárne. „Chceme byť pripravení poskytnúť našim zákazníkom všetko, čo budú na cestách potrebovať,” uviedla pre portál „energia“ Ileana-Sorina Baltatu, členka predstavenstva a riaditeľka Maloobchodu Slovnaft, a.s.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.