Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Veterny park na Eiffelovke
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zdroj: Urban Green Energy
6. marca 2015 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Elektrinu vyrába už aj Eiffelovka – z vetra

Po náročnej montáži vo výške 120 metrov boli pred pár dňami do elektrizačnej sústavy Paríža pripojené dve veterné turbíny s vertikálnymi osami. Podľa výpočtov a meraní by mali vyrábať elektrinu v objeme viac ako 10 000 kWh ročne, čo z časti pokryje spotrebu elektriny samotnej Eiffelovej veže.

 

Zdroj: UGE

Zariadenie, ktoré je výsledkom spolupráce prevádzkovateľa veže so spoločnosťou Urban Green Energy (UGE), využíva na výrobu elektriny vertikálnu os s tromi lopatkami. Pri hmotnosti 756 kg zaberá plochu 16,6 m2. K výrobe elektriny používa synchrónny generátor s permanentnými magnetmi s výkonom 3,2 kW. Zaujímavá je hlučnosť turbíny – len 39dBA. Pre porovnanie, rovnakú hlučnosť má chladnička.

Pri najbližšej návšteve Paríža sa teda pozorne pozrite na konštrukciu rozhľadne či zaznamenáte túto novú pridanú hodnotu pamiatky.

 

Zdroj: UGE

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.