Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
29. decembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Elektrina zdražie i v Nemecku

Približne 500 zo zhruba 900 nemeckých energetických podnikov zvýši od 1. januára 2011 ceny elektrickej energie. Uviedol to dnes spotrebiteľský portál Verivox.

Očakáva sa, že zvýšenie dosiahne v priemere 7 % a priemerná domácnosť, ktorá ročne spotrebuje asi 4 tis. kWh, bude musieť zaplatiť za rok asi o 66 eur viac. Väčšina spoločností tvrdí, že za zvýšením cien sú vyššie náklady v dôsledku podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, čo ale mnohí ekonómovia kritizujú, keďže iné nákladové položky firmám klesli.

Medzi podnikmi, ktoré pripravujú zvýšenie cien od januára, sú aj najväčšie energetické firmy ako RWE, Vattenfall Europe a EnBW. Ďalších viac ako 40 firiem ohlásilo zvyšovanie od februára, a to v priemere o 8 %.

Navyše v dôsledku štátnej podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov sa od budúceho roka nemeckým spotrebiteľom zvyšuje aj takzvaná ekologická daň, ktorá vzrastie až o 70 %. Ministerstvo hospodárstva dnes uviedlo, že nie všetky energetické firmy menia ceny a nespokojným spotrebiteľom navrhlo, aby dodávateľa zmenili, informovala agentúra Reuters.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.