Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Euro centy - mince
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Nico Kaiser (licencia Creative Commons)
8. októbra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Elektrina pre domácnosti a firmy na Slovensku zdražieť nemusí

Pondelok – 04.10.2010

Slovensko:

V okrese Trenčín vyrastie v roku 2011 bioplynová stanica s inštalovaným výkonom 999 kW. Vyrábať bude elektrinu, teplo a hnojivo. Investícia v obci Veľké Bierovce je v hodnote 2,2 mil. eur. (viac informácií)

Európska únia:

Britská vláda udelila americkej firme Chevron licenciu na morskú ťažbu v Severnom mori. Ide o prvé povolenie na podmorsko-hlbinný vrt od výbuchu ropnej plošiny v Mexickom zálive. Prieskum ložiska pri Shetlandských ostrovoch bude robiť Chevron v hĺbke 500 metrov. Britský vládny kabinet ubezpečil, že v oblasti ťažby platia prísne bezpečnostné štandardy. (viac informácií)

Záujem o solárne kolektory na ohrev teplej vody a vykurovanie v Českej republike prudko stúpa. Ich dovoz vzrástol v roku 2009 medziročne o 36 %. (viac informácií)

Bavorsko naďalej spochybňuje proces dostavby jadrovej elektrárne v Temelíne. Kameňom úrazu sú najmä dve bezpečnostné schránky a ich technické štandardy. Nemecká spolková krajina žiada od Prahy zverejnenie ďalších podkladov a informácií. (viac informácií)

Škoda Power dodá tri parné turbíny pre novú tepelnú elektráreň v Turecku. Každá z nich bude mať inštalovaný výkon 133 MW. Kontrakt pre českú firmu má hodnotu 1,5 mld. korún. (viac informácií)

Svet:

Rusko dosiahlo v septembri 2010 rekord v ťažbe uhľovodíkov. Denná produkcia ropy dosiahla 10,16 mil. barelov. Rovnako sa darilo i ťažbe zemného plynu, ktorá zaznamenala 10 % nárast v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. (viac informácií)

Moskva sa chce stať globálnym lídrov v jadrovej energetike. Štátny Rosatom v súčasnosti stavia 15 jadrových reaktorov po celom svete. Najväčší dopyt firma zaznamenáva predovšetkým z rozvojových krajín, ktorým dokáže ponúknuť výstavbu reaktorov v priemere o 20 až 50 % lacnejšiu než v západných krajinách.  (viac informácií)

Utorok – 05.10.2010

Európska únia:

Energetický a prúmyslový holding (EPH) má záujem privatizovať poľský štátny podnik Enea. Firma oficiálne požiadala o povolenie poľský antimonopolný úrad. V pondelok zároveň vypršala lehota na prihlásenie sa pre záujemcov o kúpu väčšinového podielu spoločnosti. (viac informácií)

Česká energetická spoločnosť ČEZ spúšťa v Českobudějovicku solárnu elektráreň s inštalovaným výkonom takmer 30 MW. Pripojená do elektrickej siete má byť v priebehu októbra. (viac informácií)

Dohoda o dlhodobej dodávke plynu medzi Ruskom a Poľskom je stále v nedohľadne. Riešením by sa mohlo stať skrátenie platnosti zmluvy o pätnásť rokov, teda do roku 2022. Poľská vláda sa snaží nájsť východisko ako zmeniť odmietavé stanovisko Európskej komisie, ktorá sa vyslovila proti poľsko-ruskej dohode z roku 2009. Súčasný kontrakt vyprší koncom októbra. (viac informácií)

Svet:

Rusko predstavilo Turecku nové podmienky zmluvy pre výstavbu ropovodu Samsun-Ceyhan. Oproti pôvodnému návrhu Moskva znížila dodávky ropy na 25 mil. ton ročne. Ropovod má slúžiť na prepravu ropy z tureckého prístavu Samsun v Čiernom mori do stredomorského prístavu Ceyhan. Odľahčí sa tým preťažená doprava ropnými tankermi úžinách Bospor a Dardanely. (viac informácií)

Streda – 6.10.2010

Slovensko:

Počas svojho príspevku na konferencii Energofutura 2010 v Košiciach zhodnotila ciele Akčného plánu energetickej efektívnosti 2008-2010 Kvetoslava Šoltésová zo Slovenskej energetickej a inovačnej agentúry (SEIA). Spomedzi cieľov, ktoré sa nepodarilo splniť spomenula Šoltésová najmä nezriadenie regionálnych energetických poradenských centier. Dôvodom je nedostatok financií. (viac informácií)

Európska únia:

Veľké šance pre získanie zákazky na dostavbu jadrovej elektrárne v Temelíne má americká spoločnosť Westinghouse. Myslí si to americký diplomat Richard Morningstar. Rozhodnutie o víťazovi verejného tendra je v rukách spoločnosť ČEZ. V súčasnosti sa rozhoduje medzi tromi kandidátmi. (viac informácií)

Pracovníci francúzskeho ropného prístavu Fos-Lavera neďaleko Marseille už desiaty deň štrajkujú. Odbory tak protestujú proti plánovanej redukcii pracovných miest v prístave i reforme dôchodkového systému vo Francúzsku. Nedostatok paliva doteraz zasiahol len čerpacie stanice na Korzike. Pri pokračovaní štrajku je však ohrozená produkcia šiestich ropných rafinérií. (viac informácií)

Česko plánuje modernizovať elektrickú sieť pri obci Kočín neďaleko jadrovej elektrárne Temelín. ČEPS poskytne za týmto účelom 3,3 mld. českých korún. Modernizácia sa má ukončiť v roku 2017. (viac informácií)

Svet:

Do sídla amerického prezidenta Baracka Obamu budú nainštalované solárne panely. Stane sa tak na jar 2011 za účelom ohrevu vody a čiastočne aj na výrobu elektriny. Slnečné kolektory sa už na streche Bieleho domu ocitli v roku 1979 za funkčného obdobia prezidenta Jimmyho Cartera. K ich odstráneniu prišlo v roku 1986. (viac informácií)

Štvrtok – 7.október 2010

Slovensko:

Cena za elektrickú energiu by nemusela vzrásť. Slovenské elektrárne budú v roku 2011 predávať elektrinu o 2,9 eur za MWh lacnejšie. Zlacnenie elektriny z veľkej časti vyrovná rozdiel, ktorý vznikne povinným odvodom do jadrového fondu, ktorý sa stanovil na 3 eurá za MWh. (viac informácií)

Európska únia:

Predbežný návrh energetickej stratégie EÚ do roku 2020 hovorí o investíciách do energetiky v hodnote jednej miliardy eur. Modernizáciou sektora chce Brusel predísť energetickým krízam a znížiť tvorbu emisií skleníkových plynov. Finálnu podobu dokumentu predstaví Európska komisia v novembri tohto roku. Proti súčasnému návrhu sú Zelení v Európskom parlamente. (viac informácií)

Rakúsko možno spotrebúva viac elektriny z jadra ako samo priznáva. Miestna pobočka Greenpeace upozornila na ilegálne praktiky rakúskych distribučných spoločností. Podľa ich zistení ponúkajú na predaj elektrinu vyrobenú v zahraničných jadrových elektrárňach ako „bezatómovú”. Rakúsko by tak v skutočnosti dovážalo až 14 % energie, ktorá pochádza z jadra. Oficiálne údaje hovoria o 6 %. (viac informácií)

Česko predstavilo ďalšie opatrenia na zabránenie rastu cien elektriny v dôsledku OZE. Nový návrh zákona môže priniesť cenový strop pre solárne zdroje a poplatok za odchýlku v distribučnej sústave. Plánuje sa tiež vytvoriť fond na likvidáciu vyradených solárnych panelov. Prispievali by doňho prevádzkovatelia slnečných elektrární. Zákon by mohol platiť od marca 2011. (viac informácií)

Svet:

Dohoda o dodávkach zemného plynu medzi Ruskom a Bieloruskom sa v tomto roku meniť nebude. Podľa šéfa Gazpromu na to nie je dôvod, lebo Minsk platí spoľahlivo a načas. Ruská firma však ráta so zvýšením sadzby pre bieloruského partnera pre rok 2011. Zmeniť sa má zo súčasných 185 na 220 USD za 1000 kubických metrov. (viac informácií)

Piatok – 9. október 2010

Slovensko:

Plynová kríza podobná tej z januára 2009 Slovensku počas nadchádzajúcej zimy nehrozí. Verejnosť o tom ubezpečil minister hospodárstva a výstavby SR Juraj Miškov. Slovensko je podľa neho pripravené poskytnúť predajcom dostatočné množstvo plynu, aby v prípade krízy mohli 30 dní obsluhovať svojich klientova. Pripravenosť krajiny posilňuje aj možnosť reverzného toku z Česka. V októbri sa má navyše otestovať aj reverzný tok smerom z Rakúska. (viac informácií)

Európska únia:

Taliansky Enel začne budúci týždeň s predajom menšinového podielu vlastnej divízie obnoviteľných zdrojov Enel Green Power. Predbežná cena prvotného úpisu akcií sa má pohybovať od 1,9 do 2,4 eur za akciu. Zisk s predaja koncern použije na vykrytie vlastného dlhu. (viac informácií)

Litva schválila Národnú stratégiu v oblasti energetiky. V novelizovanom dokumente sa kladie dôraz na investície do diverzifikovania energetických zdrojov za účelom zníženia závislosti na Rusku. (viac informácií)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.