Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Chevrolet Bolt - General Motors
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Chevrolet Bolt - Foto: General Motors
14. januára 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Elektrický Chevrolet Bolt chce zaujať masy

Cieľovou skupinou Chevrolet Bolt majú byť motoristi, ktorým doteraz prekážali najmä dve veci – vysoká cena elektrického vozidla a krátky dojazd. Bolt by mal prejsť na jedno nabitie viac než 320 kilometrov, čo je zhruba dvojnásobok dojazdu prvej generácie elektromobilov a zdobiť ho má cenovka začínajúca už od 30-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 25.000 eur).

„Koncept elektrického Chevroletu Bolt môže zmeniť pravidlá hry – bol navrhnutý so zámerom dostupnosti, nie exkluzivity,“ skonštatovala Mary Barra, výkonná riaditeľka General Motors. „Veríme, že elektrifikácia je pilierom budúcnosti v doprave, a preto musí byť cenovo dostupná pre širší segment zákazníkov.“

Chevrolet vyzýva Teslu na súboj

Priestranný štvordverový hatchback by sa mohol dostať na trh v roku 2017. Približne v rovnakom čase predstaví americký rival Tesla svoj vlastný Model 3, ktorý má byť cenovo a dojazdom porovnateľný s elektrickým Boltom. 

V oblasti prémiových elektromobilov dnes kraľuje práve Tesla Motors, zdatne mu sekunduje BMW, ale aj automobilky z Japonska. Prestížne svetové autosalóny sú dôkazom, že pre výrobcov nie je koncept elektrického pohonu striktne fantáziou budúcnosti. Vidia v ňom aj otvárajúcu sa biznis príležitosť. Napriek tomu, v čase klesajúcich ropných cien v Amerike a oživeného záujmu o autá s klasickým spaľovaním môže byť stratégia General Motors pre niekoho skôr prekvapením. 

Interiér Chevroletu Bolt pôsobí minimalistickým, ale uceleným dojmom. Dominantou palubnej dosky je desaťpalcová dotyková obrazovka. Vodič má na výber viacero programov prevádzky vozidla, ktorými si môže prispôsobiť štýl jazdenia. Zaujímavosťou sú high-tech vymoženosti, akými sú možnosť odomykania prostredníctvom smartfónu či systém automatického parkovania.

V snahe o menšiu hmotnosť a väčší dojazd konštruktéri využili prevažne ľahké materiály vrátane hliníka, či uhlíkových vlákien. Elektrickému pohonu bola prispôsobená aj optimalizovaná aerodynamika vozidla. Nový Chevrolet je vybavený konektorom pre rýchlonabíjanie striedavým prúdom (DC).

Výkon elektromotora alebo kapacita batérie modelu Bolt nateraz nie sú známe. Lítium-iónové články bude pre Chevrolet vyrábať juhokórejský LG Chem vo svojom závode v americkom štáte Michigan.

General Motors neprezradil detaily o výrobných plánoch. Vzhľadom na to, že koncept „rodinného“ Chevroletu na elektrinu bol jedným z vrcholov autosalónu v Detroite, plán sériovej produkcie nemusí byť úplne nereálny. 

Automobilka zároveň predstavila vylepšený plug-in hybrid Volt (na európskom trhu známy ako Opel Ampera). Nová generácia prejde 80 kilometrov na elektrický pohon, potom sa spustí benzínový agregát, ktorý slúži na výrobu elektriny. V kombinovanom režime vzrastie dojazd novej verzie Voltu na 675 kilometrov.

© energia.sk

Fotografie v licencii © General Motors

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.