Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
BMW pred nabíjaním - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Krátko pred nabíjaním elektrického BMWi3. Foto: energia.sk
8. augusta 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Elektrické bavoráky dostanú vlastné nabíjacie stanice

Stanica je kompatibiilná s výrobcami áut na elektrinu z EÚ a USA. Foto: BMW

Bavorská automobilka v auguste uviedla na trh vlastnú nabíjaciu infraštruktúru BMW i DC Fast Charger pre elektrické autá. V porovnaní s bežnými rýchlonabíjačkami disponuje zhruba o polovicu menšou hmotnosťou, váži len 45 kg a vďaka kompaktným rozmerom (79 x 49 x 30 cm) sa dá nainštalovať aj na stenu budovy. V konkurencii ostatných DC nabíjacích staníc chce výrobca zaujať aj lepšou cenovou dostupnosťou. Pre autorizovaných partnerov by predajná cena nemala prekročiť 4.500 eur.

Vstup do „elektrickej éry“ pripravovala automobilka z Mníchova niekoľko rokov. Vlani sa dostal do predaja štvormiestny plne elektrický hatchback BMW i3. Rýchlonabíjacia infraštruktúra má podporiť ďalší predaj tohto modelu a zvýšiť komfort pre jeho majiteľov. „Po viac než piatich rokoch skúseností zo skutočného sveta je nám jasné, že silná sieť verejne dostupných kombinovaných nabíjacích staníc je kľúčovou súčasťou mobility zajtrajška,“ uviedol Robert Healey z BMW Severná Amerika.

Dobíjací port BMWi3 pre tradičné (AC) i rýchlonabíjanie (DC). Foto:energia.sk

Rýchlonabíjacia stanica využíva v zásade štandardnú technológiu v „menšom balení“. Funguje na báze jednosmerného prúdu (DC) s výstupným výkonom 24 kW, ktorým sa dobíja batéria vozidla. Podobne ako v prípade ostatných staníc, rýchlosť dobíjania závisí od aktuálneho stavu batérie a teploty vonkajšieho prostredia. Výrobca ale deklaruje, že nabíjací cyklus pri modely i3 z nula na 80 % trvá zhruba 30 minút. Stanica podporuje štandard Combo1, ktorý je kompatibilný s výrobcami elektromobilov z Európy a USA. Projekt vznikol v spolupráci so spoločnosťou Bosch.

Nemecký výrobca súčasne oznámil, že spolu s ďalším partnerom, súkromným výrobcom pre riešenia v e-mobilite NRG eVgo, sa v americkej Kalifornii chystá vybudovať sieť s minimálne stovkou rýchlonabíjacích staníc. Pre majiteľov elektrického modelu i3 je pripravený špeciálny program, ktorý im umožní do konca roka 2015 využívať infraštruktúru zadarmo.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.