Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrárne Nováky - SaS
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka
26. januára 2017 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Elektrárne chcú ukončiť testovanie na 3. bloku Novák – kvôli smogu

Na základe vyhlásenia Okresného úradu Trenčín z pondelka 23.1. o začiatku uplatňovania akčného plánu na zlepšenie kvality ovzdušia pre oblasť okresu Prievidza, sa Slovenské elektrárne (SE), rozhodli požiadať spoločnosť HBP o ukončenie prevádzkového testovania náhradnej spaľovacej jednotky v Elektrárňach Nováky v čo najkratšom čase, a prispieť tak k zlepšeniu situácie v tejto oblasti.

„Z pohľadu ochrany ovzdušia, ako aj dlhodobej cenovej výhodnosti, odporúčame domácnostiam aj našim odberateľom zvážiť možnosť nahradenia vykurovacích zdrojov na tuhé palivá modernými, ekologickými zdrojmi tepla, ako sú tepelné čerpadlá, resp. využívanie centrálnych zdrojov vykurovania tam, kde sú dostupné,“ uviedli Slovenské elektrárne.

Či bude výsledkom žiadosti SE len dočasné odstavenie 3. bloku, ktorého opätovné spustenie viedlo k zvýšeným emisiám škodlivín do ovzdušia, alebo sa už tento blok opätovne do testovacej prevádzky nespustí, nie je zatiaľ podľa elektrární jasné.

Po Veľkej Ide, Košiciach či Ružomberku vydal Slovenský hydrometeorologický ústav varovanie pred smogovou situáciou a vysokým obsahom prachových častíc PM10 aj v regiónoch Nitry či Trenčína.

Odbor starostlivosti o životné prostredie OÚ Trenčín zdôraznil, že okrem nepriaznivých poveternostných podmienok (suchá zima), prispieva k znečisteniu ovzdušia doprava a hlavne slokálne vykurovanie budov, vrátane rodinných domov tuhými palivami. Domácnosti aj firmy preto vyzval, aby pri spaľovaní v peciach, kotloch a krboch používali len na to určené palivo, prípadne uprednostnili zemný plyn, ak je dostupný z miestnych kotolní. Spaľovanie odpadu v domácom prostredí je zakázané.

Taktiež majú ľudia obmedziť svoj pobyt vonku a namiesto osobných áut uprednostniť mestskú hromadnú dopravu. V susednej Českej republike, ktorú tiež lokálne zasiahol smog najmä v uhoľnej aglomerácii Ostravy a Karvinej, sa dokonca začalo uvažovať o väčšej finančnej podpore elektromobilov. Viac sa dočítate v tomto článku

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.