Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
chranic usi
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Chránič uší. Foto: Flickr.com/Fimb (licencia Creative Commons)
11. apríla 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Elektráreň pri Vlkanovej je hlučná, hygienici stopli prevádzku

Prevádzka novopostavenej elektrárne na spaľovanie bioodpadu v katastri obce Badín, ale bližšie k intravilánu obce Vlkanová v okrese Banská Bystrica prekračuje zákonne stanovené limity hluku. Podľa obyvateľov skúšobná prevádzka zvýšila hlukové a emisné hladiny, ktoré zhoršili životné podmienky nielen v priľahlej časti k spomínanej elektrárni, ale aj obyvateľov celej Vlkanovej. Miestnych rušil hluk z ventilárov, zápach a sťažovali sa i na padajúci popolček.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici potvrdil prekročenie limitov hluku, na základe čoho vydal nesúhlasné stanovisko so skúšobnou prevádzkou elektrárne. Ako v utorok informovala hovorkyňa úradu Mária Tolnayová, na základe mnohých sťažností obyvateľov odborníci úradu aj napriek garanciám firmy situáciu osobne overili.

„Najskôr sme nezistili prekračovanie zákonne stanovených limitov, ale pri opakovaných meraniach, pravdepodobne v čase intenzívnejšej prevádzky, sme zistili výrazné prekračovanie prípustných hladín hluku rovnako v denných ako aj v nočných hodinách. Tento hluk sa vyznačuje tónovou zložkou, čo je veľmi nepríjemne vnímané ľudským uchom, pôsobí veľmi rušivo a obťažujúco. Keďže po opakovaných konzultáciách aj garanciách firmy nebol dosiahnutý súlad so zákonnými normami, bol RÚVZ v Banskej Bystrici nútený 5. apríla 2012 vydať negatívne rozhodnutie,“ zdôraznila regionálna hygienička RÚVZ Banská Bystrica Eleonóra Fabiánová s tým, že kým firma nezíska od úradu zdravotníctva súhlasné stanovisko, nemôže energoblok prevádzkovať.

Hluk z elektrárne hneď od jej spustenia pred niekoľkými týždňami obťažoval obyvateľov Vlkanovej, voči čomu spísali aj petíciu. Hygienička pripomína, že zákonom stanovené limity škodlivín nesmú prekračovať ani skúšobné prevádzky fabrík.

Prevádzkovateľ elektárne sa k rozhodnutiu hygienikov vyjadrí hneď, ako ho dostane a prekonzultuje jeho závery so svojimi expertmi.

Zdroj: energia, SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.