Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Slivky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slivky - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / Secret Tenerife (licencia Creative Commons)
3. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

„Ekologického oskara“ v ČR získal nápad spaľovania slivkových kôstok

Projekt Zděňka Halíka „Vykurovanie slivkovými kôstkami“ získal tohtoročného českého „ekologického oskara“. Halík, ktorý je majiteľom pálenice v Boršiciach u Blatnice, bude so svojím nápadom reprezentovať Česko vo svetovom finále súťaže.

Halík sa rozhodol vykurovať svoj rodinný dom slivkovými kôstkami, ktoré boli doteraz odpadom v jeho malej pálenici. Spaľuje ich v automatickom kotle na biomasu. Pálenica za sezónu vyprodukuje v priemere 8 ton kôstok. Je to množstvo, ktoré vystačí na vykurovanie dvoch rodinných domov počas celej sezóny.

Ekologický oskar – cena Energy Global Award – sa v ČR udeľuje od roku 2008. V tomto roku sa udeľovala v kategóriách: Voda, Oheň, Vzduch, Zem, Obec, Mládež a Kutil. Ich víťazi získali finančné prémie, informovali portál E15 a internetová stránka E.ON.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.