Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
ekofond
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
logo EkoFond Foto: www.ekofond.sk
3. novembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EkoFond podporí aplikovaný výskum a nové technológie. Ako získať dotáciu?

V projekte je povinná spoluúčasť žiadateľa na financovaní projektu. Musí zabezpečiť minimálne 10% finančnú spoluúčasť na priamych projektových nákladoch.

Finančné prostriedky určené na aplikovaný výskum a vývoj budú vyplatené žiadateľovi v minimálne troch splátkach.  

V prípade pilotných projektov bude schválený príspevok vyplatený až po zrealizovaní diela a potvrdení parametrov projektu stanovených v schválenej žiadosti. Znamená to, že bude vyplatený v minimálne dvoch častiach. 70 % po ukončení projektu resp. uvedení zariadenia do trvalej prevádzky. Zvyšných 30 % po jednom roku od vyplatenia prvej splátky a po predložení a potvrdení bilančných parametrov.

Čo je cieľom programu EkoFondu?

„Tento program považujeme za významnú investíciu do budúcnosti, v ktorom chceme podporiť odvážne a realizovateľné návrhy. V druhej časti programu zameranej na pilotné projekty chceme podporiť najmä projekty inštalácie plynových tepelných čerpadiel v nevýrobných a verejných budovách“, zdôraznila správkyňa EkoFondu Eva Guliková.

Plynové tepelné čerpadlá sú inovatívnym zdrojom tepla a chladu využívajúcim obnoviteľné zdroje energie. Hlavnou výhodou sú nízke náklady na energie. Celoročné úspory dosahujú 30 až 70 % v porovnaní s elektrickými tepelnými čerpadlami a ostatnými tepelnými zdrojmi.

Cieľom programu je zároveň zvýšiť informovanosť verejnosti o prínosoch progresívnych technológií na báze zemného plynu. „Našou ambíciou je spojiť meno EkoFondu s inovatívnymi projektmi, dobrými nápadmi či s novinkou v oblasti vedeckého výskumu a pilotných projektov zameraných na progresívne technológie na báze zemného plynu“, dodáva Eva Guliková.

V roku 2008 podporil EkoFond v prvom kole programu projekty, ktorých cieľom bol vývoj monitorovacieho systému bezpečnosti prevádzky plynu pri zavádzaní nových technológií. Išlo o inštaláciu prvého plynového tepelného čerpadla na Slovensku alebo vývoj bioreaktora.  

Ekofond je neinvestičný fond, ktorý v roku 2007 dobrovoľne zriadil a financuje Slovenský plynárenský priemysel (SPP) nad rámec všetkých svojich legislatívnych povinností. Jeho cieľom je vytvárať podmienky pre trvalo udržateľný rozvoj spoločnosti a podpora SR pri napĺňaní politiky Európskej únie v oblasti energetickej efektívnosti.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.