Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
28. februára 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

EK: Slovensko doteraz neuviedlo do praxe smernicu o elektrine a plyne

Zvýšenie hospodárskej súťaže na trhoch s energiou je kľúčovým faktorom konkurencieschopnosti hospodárstva EÚ ako celku, pripomína vo svojej správe komisia. Efektívny, prepojený a transparentný európsky vnútorný trh s energiou takisto zabezpečí spotrebiteľom výber medzi rôznymi spoločnosťami dodávajúcimi plyn a elektrickú energiu a otvorí prístup na trh všetkým dodávateľom.

Členské štáty boli povinné transponovať do svojich predpisov smernicu o elektrine a smernicu o plyne z tretieho energetického balíka do 3. marca 2011. Napriek tomu Bulharsko, Cyprus, Holandsko, Luxembursko, Rumunsko, Slovensko a Španielsko doteraz EK neinformovali o žiadnom opatrení na transpozíciu týchto dvoch smerníc a Estónsko neposkytlo žiadne informácie o transpozícii smernice o plyne.

Komisia z tohto dôvodu včera týmto 8 členským štátom zaslala 15 odôvodnených stanovísk, v ktorých na ne nalieha, aby si splnili svoju zákonnú povinnosť. Členské štáty teraz majú dva mesiace na odpoveď. Ak súlad so smernicami nedosiahnu, EK môže túto vec postúpiť Súdnemu dvoru EÚ.

Zdroj: TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.