Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
EK schválila podporu výroby elektriny v Novákoch
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slovenské elektrárne
11. mája 2019 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

EK schválila podporu výroby elektriny v Novákoch, najneskôr však do konca roku 2023

Brusel túto žiadosť Slovenska posudzoval v rámci pravidiel poskytovania štátnej pomoci. Skonštatoval pritom, že dočasná podpora pre Slovenské elektrárne na výrobu elektriny v Novákoch je verejným záujmom a slúži na podporu zabezpečenia dodávok energie v okolí elektrizačného uzla Bystričany, pričom nenarúša hospodársku súťaž neprimerane. „Slovenská republika poskytne Slovenským elektrárňam náhradu za plnenie tohto záväzku, aby sa vyrovnal rozdiel medzi príjmami podniku z predaja elektrickej energie a z ďalších služieb a jeho výrobnými nákladmi. Túto náhradu získajú Slovenské elektrárne na základe mechanizmu zavedeného národným regulačným úradom,“ uvádza sa vo vyhlásení EK.

Rozhodnutie komisie pritom vychádzalo okrem iného zo zistenia, že v blízkosti bystričianskeho uzla elektrizačnej sústavy sa nachádza iba elektráreň Nováky a niekoľko veľmi malých vodných elektrární, ktorých výrobné kapacity vo veľkej miere závisia od tokov vody a ročných období. „Bez daného záväzku poskytovania služby vo verejnom záujme by pomocou súčasnej výrobnej infraštruktúry nebolo možné zabezpečiť spoľahlivú dodávku elektrickej energie pre zemepisnú oblasť situovanú v okolí uzla elektrizačnej sústavy Bystričany,“ tvrdí komisia. Brusel zároveň tvrdí, že posudzované opatrenie je primerané, keďže v prípade elektrárne Nováky zodpovedá očakávaná miera návratnosti miere návratnosti podobných prevádzok a nevedie k vyplácaniu nadmernej náhrady. Zároveň súhlasné rozhodnutie komisie podporil aj fakt, že opatrenie je časovo obmedzené a skončí sa po uvedení novej dodávateľskej infraštruktúry do prevádzky, v každom prípade však najneskôr do konca roku 2023.

Slovenské elektrárne majú pritom v rámci deklarovaného záväzku vo verejnom záujme zabezpečiť dodávku elektriny z elektrárne Nováky z miestnych palivových zdrojov v minimálnom ročnom objeme 870 až 1 100 gigawatthodín. Táto elektrina bude smerovať do oblasti elektrizačného uhla Bystričany. Komisia však zároveň dodáva, že týmto rozhodnutím o štátnej pomoci sa nespochybňuje povinnosť Slovenska plniť si právne záväzky v oblasti kvality ovzdušia, ani z neho nevyplýva, že komisia odporúča používanie hnedého uhlia ako paliva vzhľadom na jeho negatívny vplyv na kvalitu ovzdušia a klímu. „Komisia preto bude situáciu na Slovensku dôsledne monitorovať,“ uvádza sa vo vyhlásení.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.