Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Bridlica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bridlicové horniny (Foto: Flickr.com / Seldom Scene Photography. Licencia Creative Commons)
17. decembra 2010 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EIA : Bridlicový plyn prudko zvýšil odhad zásob zemného plynu v USA

Vyťažiteľné zásoby zemného plynu v USA dnes predstavujú zhruba 23,4 biliónov kubických metrov, odhaduje EIA. Ide o dôsledok rozvoja nových nálezísk plynu v bridlicových horninách a využitia moderných technológií. USA v minulom roku zosadili Rusko z pozície najväčšieho producenta plynu na svete a v budúcnosti sa môžu stať aj jedným z jeho popredných vývozcov.

Do roku 2035 sa ťažba nekonvenčného zemného plynu v USA zhruba zdvojnásobí, predpokladá EIA. Celková produkcia plynu bez Aljašky vzrastie o viac než pätinu. Ceny plynu budú pritom za štvrťstoročie nižšie ako EIA odhadovala ešte pred rokom. Pri domácej spotrebe očakáva úrad 16 % rast v priebehu 15 rokov. 

Dopyt po dovoze energetických surovín v USA sa vďaka domácemu plynu bude znižovať a podiel dovozu klesať. Ako uvádza EIA, prispeje k tomu domáca produkcia biopalív, zníženie dopytu v dôsledku efektívnejšej spotreby a celkový rast cien energie. Podiel dovozu na celkovej sotrebe energie v USA by sa mal v roku 2035 znížiť na 18 % z minuloročných 24 %.

Svetová spotreba ropy sa zvýši o tretinu

Ťažba ropy v USA podľa EIA do roku 2019 vzrastie na 6,1 miliónov barelov denne. Minulý rok išlo o 5,4 miliónov barelov. Do roku 2035 z tejto úrovne mierne klesne.

Svetová spotreba ropy sa má zvýšiť zhruba o tretinu. Dosiahla by tak 110,8 miliónov barelov denne pričom ťahúňmi rastu budú krajiny ako Čína, India a štáty Blízkeho východu.

V produkcii elektriny si zachová dominanciu uhlie

Vo výrobe elekrickej energie si za štvrťstoročie zachová prvenstvo uhlie. Stane sa tak aj napriek rozširovaniu spotreby zemného plynu a obnoviteľných zdrojov energie, predpovedá EIA.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.