Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pyramídy egypt
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ S J Pinkney (licencia Creative Commons)
5. októbra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Egypt výrazne zvýši Izraelu cenu za plyn

Útoky a následné prerušenie dodávok sa začali častejšie vyskytovať vo februári, teda po páde režimu Husního Mubaraka. Vojenská vláda, ktorá sa snaží pod tlakom občanov o ráznejšiu politiku voči Izraelu, teraz usiluje o prerokovanie nových podmienok dodávok. Zmenu zdôvodňuje tým, že ceny podpísané Mubarakom boli pod úrovňou trhových cien.

„Konečný návrh spojený s cenami vývozu zemného plynu do Izraela čoskoro dokončíme. Počítame však s veľkým nárastom ceny,“ uviedol minister pre ropu Muhammada Ghurab. Podľa jeho vyjadrenia sú dodávky do Izraela prerušené od posledného septembrového útoku.

Podľa denníka Ghurab uviedol, že chcú Najvyššej rade ozbrojených síl predložiť návrh na obmedzenie energetických dotácií pre priemysel. Tie sa najmä v energetickom priemysle totiž podieľali viac ako štvrtinou na celkových výdavkoch egyptského rozpočtu na rok 2010/2011. Vláda sa teraz stretáva s ekonomickým spomalením a rastúcimi cenami po protestoch zo začiatku roka, vláda ale neberie do úvahy zvýšenie spotrebiteľských cien energií.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.