Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Radiátor
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Zoom Zoom (licencia Creative Commons)
7. marca 2012 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Efektívne vykurovanie v pasívnom dome

Hoci v súčasnosti je už tepelná ochrana pasívnych stavieb na veľmi vysokej úrovni, žijeme v oblasti, kde dokonca aj tento typ domu potrebuje v priebehu niekoľkých dní v roku dokurovať, pretože nie sme schopní pokryť všetky straty domu v extrémnejších podmienkach iba slnečným žiarením. Solárne zisky sú u nás menšie ako napríklad v Rakúsku, kde je stavba pasívnych domov značne rozšírená, a preto naše pasívne domy potrebujú vlastný systém vetrania a vykurovania.

V priebehu roka je potrebné v našich klimatických podmienkach pasívny dom vykúriť, hoci len ročne na dvadsať dní. Napriek tomu je problematika vykurovania a vetrania na prvom mieste už pri samotnom návrhu domu. Nejde tu totiž len o zabezpečenie príjemného prostredia pre obyvateľov. Úsilie smeruje k dosiahnutiu celkového ekonomického i ekologického prínosu – ako v oblasti materiálovej, tak energetickej.

Pri návrhu projektu pasívneho domu sa zamerajte na:

  • samotný typ domu – jeho veľkosť a dispozíciu
  • dôležitá je celková orientácia domu a jeho kompaktnosť

Samozrejme, zohľadnite rady špecialistu pre vykurovanie a vzduchotechniku, ktorý posudzuje efektivitu a realizovateľnosť celého systému.

Vykurovanie v pasívnom dome

Jedným z hlavných princípov kvalitného pasívneho domu je snaha efektívne získať a udržať teplo v dome, tzn. zabrániť úniku tepla, a to tepelnou izoláciou alebo rekuperáciu. Pri rekuperácii sa privádzaný vzduch predhrieva teplým odpadovým vzduchom, ktorý v rekuperačnom výmenníku odovzdá väčšinu svojho tepla práve privádzanému vzduchu. Vďaka tomuto spätnému získavaniu tepla sa teplota v interiéri takmer nemení. „Pri požadovanej 80 % účinnosti zaistí rekuperácia aj pri extrémnych mrazoch -15 ° C teplotu vzduchu v interiéri  cca 16 ° C,“ hovorí Ing. arch David Křeček. Vďaka systému uniká z domu minimum tepla a z pasívneho domu sa tak stáva stavba veľmi nenáročná stavba na vykurovanie.

„Na vykurovanie v pasívnom dome potrebujete desatinu energie než v prípade klasickej stavby, resp. novostavby. Skutočná suma na vykurovanie sa tak pohybuje okolo 160 až 200 eur ročne. Samozrejme v závislosti od veľkosti domu“ uvádza architekt.

Zemný register predhreje vonkajší vzduch

Jednou zo základných súčastí tepelnej ochrany pasívneho domu je zemný register čiže výmenník tepla. Vzduchový alebo soľankový výmenník je pre pasívny dom nevyhnutným zariadením, ktoré v zimnom období funguje ako ochrana proti mrazu pre rekuperačnú jednotku. Výmenník tepla slúži predovšetkým na ohrev zvonku čerstvo nasatého vzduch. Vo svojom princípe využíva stálu teplu zeme, ktorá je v hĺbke 1,5 až 2 metrov konštantná – cca okolo 4 až 8 stupňov. Vzduch alebo kvapalina v zemnom potrubí preberá teplo zo zeme a predhrieva vzduch, ktorý potom vchádza do rekuperačnej jednotky, v ktorej sa ďalej ohrieva na izbovú teplotu.

Pre samotný systém vykurovania je možné vybrať systém priamo na mieru pre daný projektovaný dom. Vybrať si môžete z mnohých typov vykurovania. Buď budete vykurovať vzduchom alebo klasickými zdrojmi tepla – či už stropným, stenovým alebo podlahovým nízkoteplotným systémom. Inou alternatívou sú priamo výhrevné panely, odporové drôty, malé radiátory, krbové kachle, kachle na bioliehu (drahší variant) či vykurovacia fólia.

Teplovzdušné vykurovanie – domáca pohoda bez práce

Jedným z obľúbených a dnes už štandardných riešení vykurovania v pasívnom dome je teplovzdušné vykurovanie. Teplý vzduch vyrovnáva v interiéri vzniknuté tepelné straty, ktoré však nesmú byť veľké a stabilizuje tak vnútornú teplotu. Tento typ vykurovania môže ušetriť časť nákladov, pretože pre rozvod teplého vzduchu využíva rozvody spoločné pre prívod čerstvého vzduchu. Projektanti sa všeobecne snažia rozvody zjednodušovať a minimalizovať – vzduch prúdi buď kanálikmi v podlahe a ústí potom pod oknami, alebo prúdi pod stropom a k fúkaniu dochádza pomocou tzv. dýzy na okno. Samotné dohrievanie vzduchu sa deje vo výmenníku, kde vzduch preberá teplo z vody, alebo sa dohrieva elektrickou špirálou za rekuperáciou.

Teplovzdušné vykurovanie môže byť inštalované v dvoch rôznych systémoch:

  • systém s cirkuláciou teplého vzduchu – náročnejší na priestor, no umožňuje pokryť vyššie tepelné straty v kratšom čase.
  • systém bez cirkulácie – nedochádza pri ňom k vysušovaniu vzduchu, ako je tomu údajne pri teplovzdušnom vykurovaní s cirkuláciou. Systém s cirkuláciou je naviac tiež náročnejšie na priestor.

Priamo výhrevné fólie ohrejú bez nároku na priestor

Aplikovať ich môžete buď vo forme stenového či stropného systému v sadrokartónových konštrukciách alebo sa integrujú do podlahy. Vďaka maximálnej ploche vykurovacieho povrchu dokážu rovnomerne vykúriť miestnosť a navyše nekladú žiadne nároky na priestor. Ich výhodou je aj energetická úspora, ktorá vzniká vďaka otepleniu konštrukcií. Tepelnú pohodu tak zabezpečia pri nižšej teplote vnútorného prostredia. Okrem úspory energií priamo výhrevné fólie majú ďalšiu výhodu – možnosť jednoduchej individuálnej regulovateľnosti.

Kachle áno, krb radšej nie

Ani v pasívnom dome sa nemusíte vzdať možnosti kúriť v kachliach. Spaľovať môžete biomasu v podobe štiepok, peliet, slamy alebo dreva a priestor si vykúrite podľa vašich individuálnych potrieb. Veľmi výhodné sú v tomto smere peletové kachle s automatickým zásobníkom, ktorý vám ušetrí prácu s obsluhou. Stačí, ak naplníte zásobník. Kachle si budú spaľovaný materiál dodávať samostatne. Na trhu sú už v ponuke dokonca aj modely, ktoré môžete ovládať pomocou diaľkového ovládania.

V prípade kachlí je ich však využitie viazané podmienkou minimálneho výkonu. Pri veľkom výkone môže totiž paradoxne dochádzať k prehriatiu interiéru, a teda plytvaniu energiou. „Obrovskou výhodou krbových kachlí je možnosť prepojenia s ohrevom teplej vody vodným okruhom. Ten sa napojí do zásobníka teplej vody. 80 % tepla z pece ide do vody a 20 % do vzduchu,“ hovorí David Křeček. Pokiaľ ale zvažujete voľbu klasického krbu, majte sa na pozore. Krb sa do pasívnych stavieb neodporúča nielen pre veľké tepelné mosty, ale práve aj v dôsledku rizika prehrievania interiéru.

Tepelné čerpadlo

Tepelneé čerpadlá patria k najobľúbenejším zdrojom, pretože na vykurovanie využívajú obnoviteľné zdroje energie – vodu, vzduch či pôdu (viac o tepelenom čerpadle zem/voda). Úplne tak nahrádzajú spôsoby vykurovania závislé od uhlia či plynu. Vzhľadom na tomu, že čerpadlo preberá teplo priamo z prírody, ušetríte nemalé náklady za energie. „Tepelné čerpadlo je vhodné predovšetkým pre väčšie rodinné domy. Využiť možno napr. hlbinný vrt zem/voda alebo voda/voda a ďalšie. Výhodou je ich veľký výkon a nadbytočnú energiu využijete napríklad pre ohrev vody v bazéne (viac nájdete na tejto linke),“ radí architekt.

Energia zo slnka u vás doma

V pasívnych domoch využijete aj slnečnú energiu, predovšetkým na ohrev teplej úžitkovej vody. Okrem toho možno prostredníctvom fotovoltaickej elektrárne produkovať aj elektrinu na vykurovanie. V tomto prípade je ale prekážkou problém so skladovaním elektriny. Zo zákona nie je totiž možné jej skladovanie v akumulátore, namiesto toho sa predáva do siete. Ideálnym riešením je teda využitie energie z fotovoltaiky ihneď k vykurovaniu a počas nepriaznivého počasia využívať zas z iných úsporných zdrojov.

Zdroj: nazeleno.cz

Text publikujeme v zmysle Zmluvy o obsahovej spolupráci.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.