Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
temelin
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
letecký záber na jadrovú elektráreň Temelín Foto: TVEL/Grayling
25. októbra 2011 Jadrová energia od Energia.skTASR

E15: Americká vláda úporne lobuje za víťazstvo Westinghousu v Temelíne

Americká vláda úporne lobuje za víťazstvo spoločnosti Westinghouse v stámiliardovom tendre na dostavbu jadrovej elektrárne v Temelíne. Informuje o tom dnes český denník E15. Šéf francúzskej Arevy pre strednú Európu Thomas Epron však v rozhovore pre denník uviedol rozdielny pohľad na to, aký by mal byť skutočný záujem Washingtonu: „Areva je jednotkou v jadrovom odvetví v Spojených štátoch. Je taktiež najväčším zamestnávateľom v USA. Očakával by som teda, že budeme mať taktiež podporu americkej vlády v temelínskom tendri.“

Westinghouse a Areva súperia o temelínsku objednávku najmenej za 200 miliárd Kč (8 miliárd eur). Tretím uchádzačom je česko-ruské konzorcium Škoda JS – Rosatom.

USA: Ktokoľvek, len nie Rusi

Ponuku Arevy, ktorá je vo väčšinovom vlastníctve Francúzskej republiky, silno podporujú politici z Paríža. Americký veľvyslanec v Prahe Norman Eisen zase podporuje dostavbu Temelína za účasti Westinghousu nielen v Česku, ale aj v samotných Spojených štátoch.

Podľa diplomatickej korešpondencie, ktorú nedávno uverejnil server Wikileaks, Američanom ide z geopolitického hľadiska predovšetkým o to, aby temelínsku objednávku nezískali Rusi.

„Neznepokojuje nás, pokiaľ si kupujete jadrovú energiu z Francúzska alebo USA, ale pokiaľ ju kúpite z Ruska, museli by sme spochybniť váš úsudok,“ uviedol podľa Wikileaks počas rokovaní v Česku americký viceprezident Joseph Biden.

Živá konkurencia

Konkurenti, ale i odporcovia jadrovej energetiky svorne pripomínajú, že Westinghouse je dcérou japonskej spoločnosti Toshiba. Spoliehajú sa pravdepodobne na to, že v kontexte tohtoročnej havárie v japonskej Fukušime to bude vyvolávať negatívne asociácie. Westinghouse však fukušimské bloky nestaval, pripomína E15.

Pochybnosti o ruskej účasti na dostavbe Temelína možno súvisia aj s obavami z veľkej energetickej závislosti Česka na Rusku. Popri veľkých dodávkach ropy a zemného plynu Rusi dodávajú do jadrových elektrární Dukovany a Temelín všetko jadrové palivo.

S konzorciom Škoda JS – Rosatom však spája svoje nádeje nemalá časť domácich priemyselníkov. Veria, že práve spojenectvo s Rusmi prinesie ich spoločnostiam zaujímavé objednávky. Ale aj v tejto oblasti sa situácia mení. České firmy rokujú o spolupráci so všetkými troma uchádzačmi tendra na dostavbu Temelína, uzatvára český E15.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.