Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lng terminal
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ wirralwater (licencia Creative Commons)
23. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Dutch Shell vybuduje plávajúci závod na skvapalňovanie plynu

Energetický gigant Royal Dutch Shell plánuje obrí plávajúci závod na skvapalňovanie zemného plynu. Prelude FLNG bude dlhý ako štyri futbalové  ihriská a postavia ho juhokórejské lodenice.

Prelude FLNG, na ktorý sa spotrebuje 260.000 ton ocele, bude päťkrát ťažší ako slávny prístavný most v Sydney. Závod ukotvia 200 kilometrov severovýchodné od austrálskeho pobrežia nad obrovským podmorským ložiskom plynu. Palivo sa bude dostávať do technologických zariadení platformy, ktoré ho skvapalnia. Zariadenie bude mať dennú projektovanú kapacitu 110.000 barelov kvapaliny.

Shell v piatok (20.5.) informoval, že Prelude FLNG vydrží aj piaty, najsilnejší stupeň cyklónu v oblasti. Závod by mal zostať nad ložiskom zakotvený najmenej 25 rokov. Koncern súčasne oznámil, že v nasledujúcich piatich rokoch bude investovať do energetických projektov v Austrálii a jej blízkosti asi 30 miliárd amerických dolárov.

Hovorkyňa Shellu Kristen Smartová neuviedla predpokladaný dátum dokončenia výstavby plávajúceho závodu, ale poukázala na to, že cenou a hospodárskymi výsledkami bude konkurencieschopný voči podobným tradičným zariadeniam na pevnine. Ťažba plynu z ložiska by sa však mala začať asi v roku 2017.

Austrálsky minister prírodných zdrojov Martin Ferguson informoval, že Prelude prinesie asi 1.000 pracovných miest a federálny rozpočet za 25 rokov dosiahne z platformy na daniach príjem asi 12,8 miliardy amerických dolárov.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.