Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energetická efektívnosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Autor: Stuart Miles
11. mája 2017 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Dotácia na zateplenie domu bude vyššia, proces jednoduchší

V utorok parlament schválil novelu zákona o energetickej hospodárnosti budov. Poteší najmä tých, ktorí chcú dôkladne zatepliť svoj rodinný dom. Primárnym účelom novely totiž bolo zintenzívniť systém poskytovania štátneho príspevku na zateplenie domu.

Dotácia, ktorou sa spätne refundujú už vynaložené investície, sa naďalej poskytuje na 40 % oprávnených a uhradených výdavkov, ale jeho maximálna suma sa zvyšuje na 8000 eur. Ďalších až 800 eur je možné využiť na preplatenie nákladov na vypracovanie projektovej dokumentácie.

Rozsah vykonávaných prác sa rozšíril aj na náklady za výmenu zdroja tepla. Horný limit podlahovej plochy pri viacpodlažných domoch sa zvýšil na 300 m2. Znížil sa naopak počet požadovaných príloh k žiadosti o poskytnutie príspevku a predĺžila lehota na zaslanie dokumentov v papierovej forme na 10 dní od elektronického podania. Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) tiež bude na svojom webe zverejňovať zoznam podporených domov.

Nové znenie zákona bude platiť od 15. júna 2017, krátko potom sa očakáva vyhlásenie novej, celkovo už tretej výzvy na predkladanie žiadostí.

MDV očakáva, že do roku 2019 štát každoročne vynaloží na tento dotačný program sumu asi 30 miliónov eur. Znížia sa naopak čisté náklady domácnosti na zateplenie domov. „Vzhľadom na objem predpokladaných výdavkov zo štátneho rozpočtu návrh môže ovplyvniť cca 4 600 domácností v rodinných domoch ročne,“ uviedlo ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Minuloročné dve výzvy očakávaný záujem nepriniesli, a to najmä kvôli náročnej súvisiacej administratíve. MDV zatiaľ poskytlo príspevky v celkovej výške len asi 74 tisíc eur a ďalším žiadateľom zarezervovalo príspevok v celkovej sume 507 tisíc eur.

Tretie kolo štátnej podpory sa už onedlho stane realitou . „Výzvu plánujeme vyhlásiť začiatkom druhého polroka 2017,“ povedala  pre náš portál Karolína Ducká, hovorkyňa rezortu dopravy a výstavby.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.