Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Domácnosti sa znova pobijú o dotácie na kotly na biomasu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Fotolia
14. mája 2019 Obnoviteľné zdroje OZEBiomasa od Energia.skSITA

Domácnosti sa znova pobijú o dotácie na kotly na biomasu

Ako uviedol pre agentúru SITA vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič, v ďalších kolách určených pre kotly na biomasu je plánovaná už len polovica finančných prostriedkov, čiže 400 tisíc eur.

Podľa toho, koľko zostane prostriedkov, budú sumy navýšené u tých zariadení, o ktoré je najväčší záujem,“ podotkol Jurikovič s tým, že v súčasnosti ešte nie je rozhodnuté, na ktoré kolá sa dotácie navýšia. Najväčší záujem zo strany domácností je však o poukážky na kúpu a inštaláciu tepelných čerpadiel a solárnych kolektorov.

Maximálne bude môcť rodinný dom získať 1 500 eur na kotol na biomasu. SIEA plánuje vydať vyše 500 poukážok, ktoré si budú môcť domácnosti následne preplatiť do 14. augusta tohto roka. Aktuálne ôsme kolo projektu Zelená domácnostiam začne v utorok 14. mája o 15. hodine. Uzatvorené bude po minutí prostriedkov alebo po 24 hodinách od spustenia kola.

Do septembra tohto roku plánuje SIEA podľa zverejneného harmonogramu vyhlásiť spolu 20 kôl. Národný projekt Zelená domácnostiam II je financovaný prostredníctvom Operačného programu Kvalita životného prostredia. Cieľom projektu je do roku 2023 zvýšiť využívanie obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach. SIEA plánuje podporiť inštalácie s celkovým výkonom 140 megawattov.

Slovenská inovačná a energetická agentúra vyhlásila v pilotnom projekte Zelená domácnostiam takmer 30 kôl podávania žiadostí a podľa odhadov bude od začiatku projektu nainštalovaných takmer 18,5 tisíca zariadení v hodnote 41 miliónov eur. Týka sa to takmer sedemtisíc domácností. V rámci projektu bola podporená kúpa a inštalácia skoro 3 600 fotovoltických systémov, 2 600 kotlov na biomasu a viac ako 5 200 tepelných čerpadiel.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.