Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
29. decembra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Dodávateľa elektriny najviac menia domácnosti v Írsku

Až 21 % domácností v Írsku zmenilo v roku 2009 dodávateľa elektriny. Vyplýva to z výsledkov prieskumu fínskeho think-tanku VaasaETT. Ten v sledovanom období (február 2009 – február 2010) monitoroval pohyb na trhu s elektrickou energiou v 33 štátoch, ktoré majú úplne deregulovaný trh.

Vôbec po prvýkrát sa stalo, že na prvom mieste spomedzi európskych krajín skončil niekto iný ako Veľká Británia. Hlavnú príčinu prekvapivého výsledku možno hľadať v postupnom zvyšovaní konkurencie v Írsku ako aj účinnej marketingovej kampani podnikov. V roku 2009 vstúpili na írsky energetický trh dvaja noví hráči – Bord Gáis a Airtricity.

Počet zmien v radoch dodávateľov tradične stúpol aj na stredne aktívnych trhoch akými sú Fínsko alebo Švédsko. Zmena dodávateľa elektriny sa však už dnes nedá brať ako výhradne anglosaský alebo škandinávsky fenomén. Všeobecne rastúci pohyb na trhoch s elektrickou energiou možno dokumentovať aj v Taliansku, Česku, Francúzsku, Grécku alebo Portugalsku.

Presun zákazníkov k alternatívnemu dodávateľovi je možný aj na Slovensku. Bežnou praxou medzi spotrebiteľmi sa však stáva len postupne. Podľa štatistiky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zmenilo v roku 2008 svojho dodávateľa elektriny len 8 spotrebiteľov z radov domácností. V roku 2009 však už išlo 7.697 domácností, ktoré prešli od jedného dodávateľa k druhému. Pre celý rok 2010 niektorí odhadujú, že by číslo mohlo byť vyššie ako 20 tisíc.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.