Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
dobijacia stanica - BA - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prvá dobíjacia stanica pre elektromobily v Bratislave. Foto: SITA / screenshot zo spravodajského videa.
27. mája 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Dobíjaciu stanicu pre elektromobily má už i Bratislava

Odo dnes má svoju prvú nabíjaciu stanicu pre elektromobily i Bratislava. Stalo sa tak takmer pol roka po otvorení prvej takejto stanice v SR, ktorá sa nachádza v Košiciach. Prvý dobíjací stojan v hlavnom meste dnes inaugurovala spoločnosť Západoslovenská energetika.

Na prvú dobíjaciu stanicu v Bratislave sa však verejnosť zatiaľ nedostane – stanica sa nachádza v areáli spoločnosti ZSE za rampou. Firma ako dôvod uviedla, že zariadenie chce nateraz testovať iba interne, stanice pre verejnosť majú pribudnúť čoskoro.

Druhú stanicu v hlavnom meste otvorí VSE

Druhú dobíjaciu stanicu v Bratislave, ktorá by sa mala nachádzať v blízkosti Ministerstva hospodárstva, uvedie do prevádzky na budúci týždeň spoločnosť Východoslovenská energetika. Táto stanica by mala byť verejná.

V Bratislave do konca roka pribudne celkovo ešte ďalších 10 staníc (z nich 5 verejných), ktoré sa budú inštalovať v rámci projektu VIBRATE. Cieľom projektu VIBRATE je vybavenie trasy Bratislava – Viedeň stanicami pre elektrické vozidlá.

„Podľa nás je vývoj v elektromobilite veľmi dôležitým krokom, ktorý sa práve deje vo svete mobility. Veríme, že tento vývoj má veľkú budúcnosť. Bude totiž požadovať spoluprácu všetkých zúčastnených strán, čo samozrejme zahŕňa aj spoločnosti zaoberajúce sa výrobou, distribúciou a obchodovaním s elektrickou energiou,“ povedal generálny riaditeľ a člen predstavenstva ZSE Stefan Seipl.

Stanicu dodala firma Schrack

ZSE bude využívať nabíjaciu stanicu od spoločnosti Schrack, ktorá je vybavená elektromernou doskou a 4 zásuvkami. Dve štandardné zásuvky na 230V slúžia na pomalé nabíjanie a dve zásuvky na 400V na rýchle nabíjanie. Údaje do stanice je možné zadávať cez 12-palcový dotykový displej. Po dobití bude môcť zákazník v budúcnosti zaplatiť za spotrebovanú energiu viacerými spôsobmi, napríklad bankomatovou kartou.

Na Slovensku sa ako alternatíva používa i CNG

Zatiaľ čo elektrická energia je ako energia v doprave iba v začiatku rozvoja, spoločnosť SPP už niekoľko rokov úspešne rozvíja koncept využívania stlačeného zemného plynu CNG v doprave.

Výhodou motorového paliva CNG, v porovnaní s klasickou naftou, je finančná úspora a menšia ekologická náročnosť. Majiteľ osobného alebo úžitkového automobilu dokáže ušetriť v priemere až do 30 percent nákladov v porovnaní s bežným naftovým motorom. V prípade porovnania s nákladmi na prevádzku benzínového motoru je percento vyššie. Portál energia.sk v uplynulých týždňoch vozidlo na CNG testoval, zhodnotenie publikujeme na budúci týždeň.

Majiteľom automobilov na pohon CNG sú k dispozícii plniace stanice v Bratislave, Nitre, Košiciach, Michalovciach, Žiline, Zvolene, Novom Meste nad Váhom a od začiatku marca 2011 je verejnosti prístupný i CNG plniaci stojan na čerpacej stanici Slovnaft v Komárne. Geografické umiestnenie CNG plničiek nájdete na Energetickej mape portálu energia.sk.

Text: energia, TASR

Video: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.