Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
smart meter - ZSD
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Inteligentný elektromer - Foto: Západoslovenská distribučná (ZSD)
28. augusta 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Doba smart metrov prichádza aj na Slovensko

Inteligentné meranie elektriny si postupne nachádza cestu aj na Slovensko. Vybraní odberatelia v oblastiach pôsobenia troch distribučných sústav získajú možnosť vyskúšať si výhody smart meteringu v praxi. Inteligentné merače sa budú inštalovať postupne podľa veľkosti ich ročnej spotreby. V prvej fáze pôjde predovšetkým o väčšie odberné miesta, ktorých ročný odber elektrickej energie predstavuje minimálne 4 megawatthodiny (MWh). Do roku 2020 by podľa rezortu hospodárstva malo mať inteligentný merací systém 480-tisíc domácností a 120-tisíc malých a stredných podnikov.

Smart elektrometer meria a zaznamenáva spotrebu elektriny v reálnom čase. Informáciu dostane okrem spotrebiteľa aj distribučná sústava a dodávateľ elektriny. Z pohľadu odberateľa je zásadnou zmenou predovšetkým to, že získa možnosť okamžitej kontroly vlastnej spotreby. Ak si na základe týchto údajov dokáže upraviť spotrebiteľské správanie, môže znížiť svoje výdavky na energie.

„Systém im poskytne jednoduchý nepretržitý online prístup k aktuálne nameraným hodnotám, na základe ktorého môžu prijímať konkrétne opatrenia na šetrenie elektrickej energie,“ uviedol Andrej Juris, riaditeľ spoločnosti Západoslovenská distribučná (ZSD). Zvolením viactarifnej sadzby si bude môcť zákazník napríklad presunúť svoju spotrebu v čase špičkového odberu do sadzby s nižšou tarifou.

Komplexnejší  prehľad získa aj distribučka

Benefity sa nekončia len u spotrebiteľa. Distribučná spoločnosť získa vďaka smart metrom komplexnejší prehľad o dianí v nízkonapäťovej sústave. Bude tak môcť efektívnejšie kontrolovať kvalitu distribúcie, reagovať na poruchy alebo odhaliť nelegálny odber. V neposlednom rade, inštalovaním automatizovaného smart systému odpadá alebo sa výrazne minimalizuje potreba fyzických odpočtov, ktoré zaťažujú odberateľov i samotného prevádzkovateľa siete.

Spoločnosť Východoslovenská distribučná (VSD) začala budovať inteligentný merací systém už v roku 2005, najprv na vyšších napäťových úrovniach. Zamerala na veľkých odberateľov, aby dokázala diaľkovo zmonitorovať čo najväčší objem spotreby. V súčasnosti je v sústave VSD pripojených viac než 5-tisíc diaľkovo meraných a monitorovaných odberných miest.

„Dokážeme ich odčítať každé tri minúty. Je to dôležité hlavne pri veľkých zákazníkoch, aby sme vedeli, čo sa tam deje z hľadiska kvality odberu a ako môžu ovplyvniť ostatných zákazníkov. Pre účely riadenia sústavy viac diaľkovo odčítať ani nepotrebujeme,“ uviedol pre energia.sk Marcel Fitere, riaditeľ divízie Asset manažment VSD. V distribučnej sústave VSD bude v roku 2020 disponovať inteligentnými meračmi približne 100-tisíc odberných miest.

Na západe Slovenska, v distribučnej sústave ZSD, prebehne proces inštalácie smart meracieho systému v troch fázach a ukončí sa v roku 2020, kedy bude smart meračmi elektriny vybavených 190-tisíc odberných miest.

Na inštaláciu smart metrov sa pripravujú aj Stredoslováci v SSE-Distribúcia. „Podľa metodiky určenej spomenutou vyhláškou má SSE-D do konca roku 2020 inštalovať smart metre na približne 140-tisíc odberných miestach,“ uviedla pre energia.sk Jana Bolibruchová, hovorkyňa spoločnosti.

Vyhláška ministerstva hospodárstva definuje pre distribučné spoločnosti podmienky zavádzania inteligentných meracích systémov podľa štyroch kategórií koncových odberateľov. Ako prví prídu na rad odberatelia s ročnou spotrebou minimálne 15 MWh, ktorým sa inteligentný elektromer nainštaluje do konca budúceho roka. Nasledovať budú malí a strední podnikatelia so spotrebou nad 4 MWh, prípadne výrobcovia elektriny alebo vlastníci nabíjacej stanice pre elektrické autá, ktorým sa termín inštalácie stanovil do konca roka 2016. Najneskôr do konca  roka 2020 sa meračov dočká aj najpočetnejšia kategória, a síce väčšie rodinné domy s ročnou spotrebou elektriny nad 4 MWh.

Povinnosť zavedenia inteligentného merania elektrickej energie vyplýva Slovensku z európskej legislatívy. Upravené je aj v Zákone o energetike 251/2012. Na základe vyhlášky MH SR z októbra 2013, ktorá definuje postup a podmienky v oblasti zavádzania a prevádzky inteligentných meracích systémov, musia distribučné spoločnosti do roku 2020 vybaviť smart technológiou 80 % spotreby elektriny vo svojej pôsobnosti.

Náklady hradia (zatiaľ) distribučné spoločnosti

Všetky náklady súvisiace s implementáciou smart systému znášajú distribučné spoločnosti. „Náklady na zavádzanie inteligentných meracích zariadení sú súčasťou našich prevádzkových nákladov. Neočakávame zmenu distribučných taríf z dôvodu zavádzania smart meteringu,“ skonštatoval pre energia.sk Andrej Juris zo ZSD.

Prípadné uznanie nákladov na inštaláciu inteligentných meračov je tak v rukách Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý by ich mohol premietnuť do distribučných poplatkov. Regulátor ale takýto krok neplánuje. „Zavedenie inteligentných meracích systémov nebude mať vplyv na koncovú cenu elektriny. Náklady budú znášať distribučné spoločnosti,“ uviedol pre energia.sk hovorca ÚRSO Miroslav Lupták.

Poznámka: Rozhovor s Marcelom Fiterem (VSD) o implementácii inteligentného meracieho systému, ako aj ďalších témach si budete môcť prečítať na budúci týždeň.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.