Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
emisie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/Senor Codo (licencia Creative Commons)
8. decembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Do ceny elektriny sa premietajú i emisné povolenky

„V júni sa veľkoobchodná cena elektrickej energie dostala takmer na predfukušimskú úroveň, čo spôsobil i kolaps emisných povoleniek. Európska komisia ohlásila, že prostredníctvom Európskej investičnej banky odpredá celý objem povoleniek, ktoré sú vo fonde označovanom ako NER, v ktorom sa nachádza 300 mil. ton. S odpredajom sa už začalo, čiže každý mesiac sa na trhu objaví 20 mil. ton nových povoleniek,“ popisuje spojitosť témy emisných povoleniek s cenou elektrickej energie Ján Pišta (Stredoslovenská energetika) v rozhovore pre portál energia.sk.

„Emisné povolenky sú už v cene elektrickej energie zakomponované. Podľa môjho odhadu je približne 50 % ceny emisných povoleniek už dnes v cene elektriny. Je to vidieť na príklade: Keď ceny povoleniek klesli v tomto roku o 4 eurá, cena elektriny klesla o 1 až 2 eurá. Sú tu i iné parametre, ale povolenky v cene zakomponované sú,“ dopĺňa Pišta.

„Paradoxom je, že v roku 2010 sa medziročne emitovalo viac skleníkových plynov, ale cena povoleniek klesá. To naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Problémom je, že z emisných povoleniek sa stala komodita ako každá iná, veľké spoločnosti s nimi obchodujú, lobujú, zarábajú a v týchto časoch to predstavuje čistý zisk.“ Ďalším nedostatkom je podľa Pištu alokácia povoleniek zdarma: „Ak niečo existuje zadarmo, existuje aj korupcia a nejasnosti. Konečným výsledkom tohto nastavenia je prudko predzásobený systém, pričom bezplatne pridelené povolenky vystačia až do roku 2017. Aj práve preto klesla ich cena na 7 eur; ukázal sa ich prebytok na trhu a v rukách prevádzkovateľov energetických zariadení. Už v roku 2007 dosiahla cena povolenky takmer nulovú hodnotu. Otázkou je, či tomu tak bude aj teraz, keďže tu exituje tzv. banking – povolenky z druhej periódy si môžem preniesť do tretej. Tu by ich malo byť menej, ale pokiaľ bude systém nastavený tak ako teraz a súčasne nastane recesia, neočakávam zvýšenie ich ceny.“

„Na povolenkách sa odzrkadľujú všetky makroekonomické údaje a potenciálne zníženia ratingu. Povolenky sú najcitlivejším nástrojom. Nejde tu totiž len o pokles dopytu po elektrickej energii v čase recesie. Zmena by nastala jedine vtedy, keby došlo k zmenám v systéme, či už zdanením všetkých subjektov alebo obmedzením alokácie povoleniek,“ doplnil Pišta.

Pozn.: Úplné znenie rozhovoru s Jánom Pištom (SSE) prinesie portál energia.sk na začiatku budúceho týždňa. Hlavnými témami rozhovoru sú vývoj na trhu s elektrickou energiou a regulácia v slovenskom kontexte.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.