Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
elektricky stlp - zospodu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Julian Povey (licencia Creative Commons)
11. septembra 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Dnes štartuje česko-slovensko-maďarský trh s elektrinou

Jednotný trh s elektrinou v EÚ je opäť o krok bližšie. Odo dnes sa spúšťa prepojený denný trh s elektrickou energiou medzi Slovenskom, Českom a Maďarskom. Inými slovami, k doterajšiemu česko-slovenskému „market couplingu“ sa po troch rokoch jeho fungovania pripojí i Maďarsko.

Obchodníci tak môžu zadávať svoje ponuky na nákup a predaj v rámci implicitnej alokácie až do vyčerpania cezhraničných kapacít. Požiadavky budú zobchodované v nasledujúci deň, teda 12. septembra 2012.

Spoločnosť OKTE, ktorá je na Slovensku organizátorom trhu s elektrinou, vo svojej tlačovej správe obchodníkov upozornila, že po novom sa uzávierka denného trhu vykonáva o 11:00 dopoludnia, pričom výsledky denného trhu by mali byť známe 11:40 dopoludnia. OKTE tiež uviedla, že po novom nebude nutná rezervácia cezhraničnej kapacity v rámci explicitnej aukcie na profile Slovensko – Maďarsko. Tiež nebude nutná ani nová registrácia v systéme ISOT.

Pre doplnenie, iniciatívu pripojiť sa k prepojenému trhu vyjadrila v decembri 2011 aj rumunská a poľská strana. „Market coupling“ medzi Českom a Slovenskom bol uvedený do prevádzky 1. septembra 2009.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.