Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
14. júna 2011 Jadrová energia od Energia.skSITA

Dividendy JAVYS-u sa budú znižovať

Štát získa z Jadrovej a vyraďovacej spoločnosť, a.s. (JAVYS) z roka na rok menej dividend. Ako informovalo Ministerstvo hospodárstva SR (MH), ktoré je jediným vlastníkom firmy, za minulý rok vyplatí JAVYS štátu dividendy vo výške 14,5 mil. eur, čo predstavuje aj dosiahnutý čistý zisk v minulom roku. V tomto roku by však podnik mal podľa predpokladov ministerstva dosiahnuť zisk už len na úrovni 8,8 mil. eur a do štátnej kasy prispieť dividendami v objeme 6,6 mil. eur. V budúcom roku by sa čistý zisk firmy mal pohybovať na úrovni 2,5 mil. eur, z toho vyplatené dividendy by mali predstavovať 1,9 mil. eur.

V rokoch 2013 až 2014 očakáva ministerstvo, že JAVYS zaznamená každý rok zisk na úrovni 2,3 mil. eur, pričom dividendy sa budú pohybovať v objeme 1,7 mil. eur. Za poklesom zisku a tým aj dividend stojí podľa ministerstva hospodárstva zníženie objemu poskytovaných jadrových služieb, ako je nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom. „V rokoch 2008 až 2011 boli, respektíve budú spracovávané historické prevádzkové rádioaktívne odpady z jadrovej elektrárne V1. Po ich spracovaní od roku 2012 klesajú celkové tržby z nakladania s rádioaktívnymi odpadmi,“ vysvetlil rezort hospodárstva.

Ďalším významným faktorom, ktorý negatívne ovplyvní hospodárenie podniku je podľa ministerstva ukončenie úhrady tzv. hotovostných nákladov jadrovej elektrárne V1 zo strany Slovenských elektrární, a.s. a ich náhrada dotáciami Národného jadrového fondu SR. „V rámci tzv. hotovostných nákladov mal JAVYS zohľadnené bonusy za splnenie plánu výroby jadrovej elektrárne V1,“ konštatovalo ministerstvo.

Firma zaznamená v sledovaných rokoch podľa predpokladov okrem poklesu zisku aj pokles výnosov. Z minuloročných 87,6 mil. eur by mali v roku 2014 klesnúť výnosy na predpokladaných 39,8 mil. eur. V tomto roku by mal podnik JAVYS dosiahnuť výnosy v objeme 77,7 mil. eur. „Hospodársky výsledok po zdanení a dividendy je možné generovať iba z komerčných činností poskytovania jadrových služieb, ktoré predstavujú približne 18 % celkového obratu spoločnosti,“ uzavrel rezort hospodárstva. JAVYS sa v rokoch 2012 až 2014 zameria na vyraďovanie jadrových zariadení havarovanej jadrovej elektrárne A1 a predčasne odstavenej jadrovej elektrárne V1.

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť vznikla premenovaním firmy GovCo, a.s., ktorá prevzala zodpovednosť za prevádzkovanie jadrovej elektrárne V1 od 1. apríla 2006 na základe rozhodnutia vlády SR o privatizácii 66-percentného podielu Slovenských elektrární. Spoločnosť GovCo vznikla 6. júla 2005 a jej jediným akcionárom sa stal štát v zastúpení Ministerstva hospodárstva SR. Okrem elektrárne V1 Jaslovské Bohunice prevzala spoločnosť GovCo zodpovednosť aj za vyraďovanie jadrovoenergetických zariadení a za zaobchádzanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom. Dva bloky jadrovej elektrárne V1 spoločnosť odstavila z prevádzky na konci roka 2006, resp. 2008.

SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.