Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
30. septembra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Distribúcia elektriny na západnom Slovensku by v roku 2012 zdražieť nemala

Spoločnosť ZSE distribúcia už podala na regulačný úrad (ÚRSO) dva cenové návrhy, z ktorých jeden sa týka aj cien distribúcie v budúcom kalendárnom roku.

Distribúcia by mala zlacnieť

„Dnes (30.9. – pozn.) sme podali cenový návrh, čo sa týka ceny distribúcie na rok 2012. [..] Návrh ceny je v súčasnosti podaný na úrad a reprezentuje mierny pokles ceny na všetkých napäťových úrovniach,“ prezradil v krátkom rozhovore pre portál energia.sk Marián Kapec, vedúci úseku regulácie skupiny ZSE.

„Výpočet je v súlade s výnosom, čiže vychádza z našich oprávnených nákladov – prevádzkových nákladov, ktoré deklaroval úrad, že si môžeme zahrnúť do výpočtu ceny – a zároveň z regulačných odpisov, ktoré reflektujú precenenie majetku realizované expertom, ktorého si najal regulátor ešte v roku 2006 a ktorý robil ocenenie majetku k 31.12.2005. Samozrejme zvážili sa plánované distribuované toky na budúci rok. Výpočet je ale zložitejší a berie do úvahy priemerné 5-ročné toky, aby tam nedošlo k nejakým jednorazovým výkyvom,“ spresnil metodiku cenového návrhu Kapec.

Cena za pripojenie do siete: Nárast o infláciu

Pokiaľ ide o cenu za pripojenie do distribučnej siete v budúcom roku, tá by mala narásť o približne 2 percentá, čo zohľadňuje medziročný rast jadrovej inflácie. Cenový návrh podala ZSE distribúcia na ÚRSO už pred mesiacom, pričom jeho schválenie očakáva v dohľadnej dobe: „Koncom augusta sme podali cenový návrh za pripojenie do napäťovej úrovne nízkeho napätia. Postupovali sme presne v súlade s výnosom, čiže je tam nárast jednotkovej ceny v prepočte za jeden ampér zhruba o jadrovú infláciu 2 percentá. [..] Podľa predbežných informácií  z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, tento návrh je v súlade s výnosom a očakávame schválenie každú chvíľu.“

V budúcom roku by sa cena za pripojenie do siete ZSE distribúcia mala sprehľadniť: „Spravili sme cenový návrh, ktorý predstavuje zjednodušenie cien za pripojenie; nemáme tam komplikované ističové rady, máme v podstate jednu cenu za jeden ampér pri jednofázovom a pri trojfázovom odbere, a zároveň je tam jasne a transparentne uvedená cena pre pripojenie výrobných zariadení do distribučnej sústavy, uvedená v eurách za kilowatt,“ spresnil Kapec.

Vplyv aj na cenu elektriny pre domácnosti

Cena za distribúciu elektrickej energie je jednou zo šiestich položiek, ktoré v koncovej cene elektriny platia všetky domácnosti na Slovensku. V roku 2011 sa cena za distribúciu podieľa na koncovej cene elektriny pre domácnosti v priemere 32 percentami. Viac o tom, čo všetko platia domácnosti na faktúre za elektrickú energiu, sa môžete dozvedieť na stránke www.cenaenergie.sk.

(c) energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.