Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
9. novembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Definitívne: Elektrina v ČR na budúci rok skokovo nezdražie

Česká vláda presadila svoje návrhy na reguláciu výroby elektrickej energie z fotovoltaických elektrární a obmedzila zdraženie elektriny pre rok 2011 na maximálne 5,5 %. Parlament v treťom čítaní schválil zdanenie slnečných elektrární a zdanenie emisných povoleniek.

Vláda premiéra Petra Nečasa reagovala legislatívnym návrhom na hrozbu očakávaného skokového zdraženia elektriny od 1. januára nasledujúceho roka. Hovorilo sa, že elektrina by pre domácnosti mala byť drahšia o viac ako desatinu, pre firmy takmer o pätinu.

Dve nové dane

Novela zákona zavádza 26-% zrážkovú daň na solárne elektrárne uvedené do prevádzky v rokoch 2009 a 2010 s inštalovaným výkonom vyšším než 30 kW. Daň by mala platiť tri roky. Okrem toho zavádza 32-% darovaciu daň na emisné kvóty, ktoré výrobcovia elektriny mali dostať v najbližších rokoch úplne zadarmo.

Poslanci tiež schválili zvýšenie poplatku za vyňatie pôdy z pôdneho fondu, ktorý má obmedziť inštalácia solárnych elektrární na pozemkoch. Návrh ostro kritizovali prevádzkovatelia solárnych elektrární.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.