Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Miroslav Kulla - RWE Gas Slovensko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Miroslav Kulla (RWE Gas Slovensko) Foto: RWE
21. októbra 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Decentralizovaná výroba nesmie ísť na úkor ekonomického významu

Myšlienky európskych inštitúcií v oblasti liberalizácie trhu s energiami sa javia vznešene, realizácia opatrení v praxi ale závisí od členských štátov. Naplnili sa podľa Vás za posledné desaťročie predstavy Bruselu, resp. kde stále vidíte medzery?

Čo sa týka procesu liberalizácie u nás, naplnili sa jej myšlienky v biznis segmentoch, kde trh priniesol omnoho väčšiu konkurenciu, lepšie služby a nižšie ceny. Pokiaľ ide o domácnosti, v mnohých štátoch stále prevláda sociálny rozmer, takže ciele voľného trhu a konkurencie v podstate naplnené neboli.

Platí táto téza aj na Slovensko?

Keď sa pozrieme na kúpyschopnosť obyvateľstva na Slovensko tak dnes skutočne prevláda v rámci regulácie skôr sociálny charakter a voľný trh sa podarilo vybudovať len čiastočne.

Kde vidíte  priestor pre zlepšenie?

Veľmi dobre sme dosiaľ zvládli základné pravidlá trhu, jednotlivé procesy, vyjasnenie pozícií, úloh a vzťahov účastníkov trhu. Čo sa ale týka uvoľnenia trhu pre dodávateľov tak, aby mohli napĺňať svoju funkciu, stále ešte zaostávame. Sústredenie politiky a regulácie na dosiahnutie čo najnižšej ceny prepočítanej na určitú mernú jednotku, napríklad na MWh, by sa malo posunúť. Viac sa treba zamerať na náklady, ktoré domácnosti vynakladajú na energie. Súčasná regulácia neumožňuje  dodávateľom poskytovať také služby, aby domácnostiam klesali náklady na energie.

Európska komisia nedávno predstavila projekt energetickej únie. Ako vidíte nastolené idey v oblasti dekarbonizácie, energetickej efektívnosti, výskumu a podobne?

Trend jednoznačne smeruje k výrobe energie bez emisií CO2. Z hľadiska vývoja nových technológií, a čo platí v súvislosti s celkovou elektronizáciou a digitálnou dobou nielen v energetike ale aj iných odvetviach priemyslu, napr. automobilovej výrobe, makrotrend smeruje k vyššej spotrebe elektriny. EÚ sa snaží  presadzovať vyššiu efektívnosť a nižšiu spotrebu energií a pritom niektoré trendy v jednotlivých priemysloch podľa mňa práve naopak povedú k oveľa vyššej spotrebe elektriny. Domácnosti budú vybavené čoraz väčším počtom elektronických zariadení, čo povedie k vyššej spotrebe elektriny. Taktiež v jednotlivých sektoroch to bude smerovať týmto smerom. Z pohľadu udržateľnosti tak zostáva otázka, z čoho sa bude vyrábať.

Tým ste mi nepriamo nahrali na ďalšiu otázku. Spoločnosti, v ktorých Vy sám pôsobíte (VSE, RWE), majú nemeckého i slovenského akcionára. Oba štáty majú pritom diametrálne odlišné predstavy o budúcnosti energetiky – Energiewende postavená na obnoviteľných zdrojoch vs. jadrové a iné systémové zdroje u nás. Ako sa ta tieto rozličné diskurzy dajú skĺbiť?

Treba si uvedomiť, že názory v rámci EÚ vôbec nie sú jednotné. Existujú síce akési dlhodobé ciele EÚ, ale predstavy ako ich dosiahnuť v jednotlivých krajinách sú odlišné. Nemecko dlhodobo kráča  k spoločnosti s minimálnymi emisiami CO2 a výroba elektriny jasne smeruje k bezemisnej forme, je jedno či v horizonte piatich či dvadsiatich rokov.

Slovensko cieľ dekarbonizácie napĺňa čiastočne výrobou z jadra a vodných elektrárňach. Veľká otázka zostáva ohľadom výroby energie z hnedého uhlia v Novákoch a jej dlhodobej udržateľnosti.

Ako to vidíte s decentralizáciou výroby na Slovensku?

Myslím si, že decentralizovaná výroba elektriny, ale aj tepla, má význam. Treba však dať pozor, aby to obdobne ako nedávno pri fotovoltike nešlo na úkor ekonomického zmyslu, čiže aby sa to principiálne neprehnalo a náklady na zavedenie nových technológií neprekračovali ekonomický  význam. Náklady na takúto výrobu klesajú, preto si myslím, že decentralizovaná výroba, pri ktorej sa šetrí na rozvodných sieťach alebo iných vedľajších nákladoch, má v budúcom mixe svoje miesto. Tento trend bude pokračovať. Len dúfam, že to nebude v takom rozsahu, aby to stratilo ekonomický význam. Musí to ísť postupne s vývojom technológií, aby to nebolo ešte drahšie ako máme dnes.

Miroslav Kulla je konateľom zodpovedným za predaj plynu v SR v spoločnosti RWE Gas Slovensko. Súčasne pôsobí ako riaditeľ divízie Obchod spoločnosti VSE a.s. a je zodpovedný za nákup a predaj elektriny

Rozhovor sa uskutočnil počas konferencie Energofórum 2015 – Elektrina, ktorú v dňoch 15.-16.10. zorganizovala spoločnosť sféra a.s. S Miroslavom Kullom sa rozprávala šéfredaktorka portálu Lenka Ferenčáková.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.