Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
bioplynova stanica
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
bioplynova stanica Foto: Západoslovenská energetika
31. júla 2012 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Ďalšie bioplynové stanice by mali vyrásť pri Piešťanoch

Pri Piešťanoch chcú postaviť päť bioplynových staníc. V katastrálnom území obce Krakovany ich chce postaviť súkromný investor. Do výstavby jednej bioplynovej stanice chce spoločnosť investovať 2,9 mil. eur. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), každá bioplynová stanica bude mať elektrický výkon 999 kilowattov a tepelný výkon vyše 1 100 kilowattov.

Ročne by mala každá bioplynová stanica vyprodukovať viac ako osem tisíc megawatthodín elektrickej energie a necelých desať tisíc megawatthodín tepelnej energie. Plánované bioplynové stanice budú vyrábať elektrickú energiu a teplo prostredníctvom biomasy vyrobenej z odpadov rastlinného pôvodu ako napríklad z hnojovice, močovky, či kukuričnej siláže. Jedna bioplynová stanica by mala ročne spotrebovať 22 tisíc ton bioodpadov. S výstavbou energetických zdrojov chce investor začať na jeseň tohto roka. Ukončenie výstavby je naplánované na máj budúceho roka.

„V blízkom okolí sa v súčasnosti nenachádza žiadne zariadenie na spracovanie tekutých poľnohospodárskych odpadov a biologického odpadu produkovaného občanmi a podnikateľskými subjektmi. Ide o možnosť poskytnúť poľnohospodárskym družstvám, obciam a podnikateľským subjektom pôsobiacim v danom regióne prijateľným a ekologickým spôsobom zhodnocovať biologicky rozložiteľný odpad,“ zdôvodnila svoje plány spoločnosť vo svojom investičnom zámere.

Podľa dostupných údajov je na Slovensku v prevádzke dvadsať zväčša poľnohospodárskych bioplynových staníc s celkovým inštalovaným výkonom takmer 17 megawattov.

Zdroj: SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.