Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
V1 Jaslovske Bohunice
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / tukanuk (licencia Creative Commons)
19. októbra 2012 Jadrová energia od Energia.skTASR

Cvičenie Havran preverilo pripravenosť SR na haváriu jadrovej elektrárne

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dvojdňové cvičenie simulovaného výbuchu jadrového zariadenia v atómovej elektrárni Bohunice V2 je podľa slov štátneho tajomníka Ministerstva vnútra SR Jozefa Bučeka prvým cvičením tohto rozsahu v ére samostatnej SR.

Slovensko je vôbec prvou krajinou v Európskej únii, ktorá robí takéto rozsiahle cvičenie, uviedol. Prvé výsledky sú podľa štátneho tajomníka pozitívne. „Objavili sa aj niektoré chyby, až dôkladná analýza však ukáže, v čom spočívali. Celkovo sme však s priebehom cvičenia spokojní,“ konštatoval.

Spokojní boli aj zahraniční pozorovatelia z piatich krajín – Ukrajiny, Maďarska, Českej republiky, Poľska a Rakúska. „Rakúsky pozorovateľ vyslovil spokojnosť s bezpečnosťou. Naše elektrárne patria z hľadiska bezpečnosti k najlepším v Európskej únii,“ konštatoval Buček.

Priebeh cvičenia

V stredu 17. októbra v skorých ranných hodinách prišlo následkom seizmickej udalosti k simulovanému výbuchu jadrového zariadenia v atómovej elektrárni Bohunice V2. Predpoludním preto prerušili zasadnutie vlády a zasadol Ústredný krízový štáb, neskôr zasadol aj krízový štáb ministerstva vnútra a postupne sa preverovala koordinácia a posúvanie informácií o ďalšom postupe.

Včerajší deň (18.10.) bol zameraný na ukážky praktickej činnosti. V rámci nej boli evakuovaní žiaci vybraných škôl i obyvatelia vybraných obcí, ktorí absolvovali kompletný proces evakuácie od naloženia osôb do autobusov, presun, cez vykonanie dozimetrickej kontroly, hygienickej očisty až po núdzové ubytovanie či stravovanie.

Foto: TASR/Henrich Mišovič

V evakuovaných oblastiach hliadkovali policajti, aby zabránili rabovaniu. Armáda zas preverila okrem iného možnosť nasadenia svojej protichemickej jednotky do oblasti ohrozenej radiáciou.

Do cvičenia pod gesciou Ministerstva vnútra SR, ktoré sa včera skončilo v popoludňajších hodinách, boli zapojené vybrané ministerstvá, ústredné orgány štátnej správy a územnej samosprávy Trnavského, Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja, dotknuté inštitúcie, záchranné zložky integrovaného záchranného systému a Slovenské elektrárne, a. s ako prevádzkovateľ jadrového zariadenia.

Na cvičení sa podieľalo 2.600 ľudí

Na cvičení sa podľa Milana Molnára, riaditeľa atómovej elektrárne Bohunice V2, podieľalo zhruba 1.100 zamestnancov elektrárne a dodávateľských firiem a ďalších približne 1.500 ľudí z dotknutých inštitúcií.

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Celkové náklady 6.000 eur sú vyčlenené z rozpočtu Ministerstva vnútra SR. Cvičenie sa uskutočnilo na základe uznesenia vlády SR k správe o priebehu a výsledkoch piateho posudzovania Národnej správy SR v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti.

Zdroj: TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.