Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cukrovar - cover
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto: Varený cukrový sirup. Foto: SPP
7. júna 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Cukrovar v Trenčianskej Teplej stavia na zemnom plyne

Zemný plyn sa využíva i v závode Považského cukru v Trenčianskej Teplej. Spaľuje sa v kotle s cieľom získať teplo, ktoré sa využíva pri tvorbe pary. Para sa pre svoju vysokú teplotu a tlak najskôr preženie parnou turbínou, ktorá vyrobí elektrickú energiu. Tým sa závod stáva elektroenergeticky takmer sebestačným. Ochladená para na výstupe z parnej turbíny sa následne využíva cukrovarníckymi technológiami pri spracovaní cukrovej repy a výrobe cukru.

V kombinácii so zemným plynom plánuje cukrovar využívať v budúcnosti aj biometán, ktorý sa získa energetickým spracovaním odšťavených reziek cukrovej repy.

Špecifikom cukrovaru v Trenčianskej Teplej je dvojkampaňová prevádzka. Počas štandardnej repnej kampane sa spracúva z okolia dovážaná cukrová repa, počas zvyšku roka sa cukor vyrába z tzv. ťažkej šťavy. V praxi to znamená, že cukrovarnícka technológia zostáva v pohybe celoročne, i keď miestami v minimálnej prevádzke. Zemný plyn sa preto podľa predsedu predstavenstva Ivana Kardoša (Považský cukor, a.s.) javí ako vhodné palivo, jednak pre možnosť regulácie výkonu, ale súčasne aj pre ekologické benefity, ktoré sú vyššie ako v prípade v minulosti spaľovaného uhlia alebo vykurovacích olejov.

Text: energia

Video: SPP

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.