Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
lany solarnych panelov
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ steel & silicon (licencia Creative Commons)
8. augusta 2011 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

ČR: „Stop stav“ pre OZE skúma už i Európska komisia

Európska komisia sa zaoberá sťažnosťou českých prevádzkovateľov elektrární využívajúcich obnoviteľné zdroje. Konkrétne ide o „stop stav“ pre pripájanie nových slnečných a veterných elektrární do siete. Informáciu poskytlo združenie Platforma pre obnoviteľné zdroje a potvrdili ju i zdroje z Bruselu. V súčasnosti Európska komisia sťažnosť prerokúva s českými úradmi.

Advokát investorov Jakub Hájek a ekologická poradkyňa Neela Winkelmann-Heyrovská podali sťažnosť do Bruselu minulý rok. Týka sa stop stavu a 61 prípadov odmietnutia prístupu k elektrizačnej sústave.

„Európska komisia nás už v minulosti informovala, že našu sťažnosť prerokuje po posúdení českého Národného akčného plánu pre obnoviteľné zdroje,“ uviedla Winkelmann-Heyrovská. Národný akčný plán pre obnoviteľné zdroje stanovuje ročné limity pre rozvoj OZE. ČR sa ako člen EÚ zaviazala, že do roku 2020 zvýši podiel OZE na celkovej energetickej skladbe na 13 percent.

Vláda sa snaží obnoviteľné zdroje utlmiť, myslia si samotní investori. Platforma pre OZE preto tiež požiadala o stretnutie premiéra Petra Nečasa a ministra priemyslu a obchodu Martina Kocourka. Chce s nimi prerokovať budúcnosť OZE v Česku.

„Stop stav“ pre vydávanie povolení pre pripojenie nových solárnych a veterných elektrární do siete trvá v susednej ČR už rok a pol. Tamojší prevádzkovateľ prenosovej sústavy ČEPS a distribučné spoločnosti ho nechcú zrušiť s argumentom o stabilite sietí. ČEPS a distribučné spoločnosti analyzujú dosah OZE na sieť a o prípadnom ďalšom postupe chcú rozhodnúť do konca leta.

Text: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.