Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Solárny panel na streche domu. Foto: Flickr.com/joncallas
2. októbra 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ČR: Príspevok na OZE v budúcom roku zvýši cenu za elektrinu

Ľudia teraz v cene elektriny platia za OZE 419 korún pri každej spotrebovanej MWh. Bez štátnej pomoci by táto suma predstavovala viac ako 700 korún. Teraz však štátna pomoc po dvoch rokoch klesá a príspevok na obnoviteľné zdroje tak vzrastie na približne 590 Kč/MWh.

Popri regulovanej časti ceny elektriny, kam spadajú práve poplatky na obnoviteľné zdroje, však druhú polovicu ceny tvorí silová elektrina. Tá sa vyvíja podľa ponuky a dopytu na trhu a tento rok klesala. Nebyť teda obnoviteľných zdrojov, elektrina pre konečných spotrebiteľov mohla v budúcom roku podľa odborníkov zlacnieť či aspoň stagnovať.

Najväčšia časť z miliardových dotácií ide na podporu solárnych elektrární, ktoré zažili v predchádzajúcich rokoch veľký boom práve kvôli štedrej podpore s garantovanou návratnosťou. V budúcom roku budú solárne zdroje dotované podľa súčasného návrhu takmer 25 miliardami českých korún.

Priemyselné podniky každoročné zdražovanie kvôli takzvanej zelenej energii stojí stovky miliónov korún a obávajú sa straty konkurencieschopnosti. Domácnostiam tento rok elektrina zdražela v priemere o 3,4 %. Energetický regulačný úrad (ERÚ) predpokladá, že ceny elektriny porastú kvôli obnoviteľným zdrojom ešte niekoľko rokov. Pre zmiernenie ich vplyvu do rozpočtov domácností a podnikov chce ERÚ od roku 2014 zrušiť podporu všetkým novým obnoviteľným zdrojom.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.