Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
grid and wind turbines
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/the russians are here (licencia creative commons)
23. decembra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Čínska podpora veternej energie je nezákonná, tvrdí USA

Washington podal včera (22.12.) sťažnosť proti Číne na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Dôvodom je vraj nelegálna podpora domácej produkcie veterných turbín. USA žiadajú od WTO, aby sa v prvej fáze stala mediátorom vzájomných konzultácií medzi štátmi. Obvinenie prichádza mesiac pred návštevou čínskeho prezidenta Chu ťin-tchaa v Spojených štátoch amerických.

Krok americkej vládnej agentúry (U.S.Trade Representative) je reakciou na septembrovú petíciu vplyvných oceliarskych odborov United Steelworkers (USW). V administratíve prezidenta Baracka Obamu mali úspech už so svojou prvou sťažnosťou proti dovozu čínskych pneumatík.

Odbory USW v petícii obvinili Čínu z mnohých prehreškov proti medzinárodným obchodným pravidlám v oblasti výroby zelenej energie. Tie sú pod dohľadom WTO. Sťažnosť sa okrem iného dotýka obmedzovania čínskeho vývozu vzácnych kovov, ktoré sa využívajú k výrobe veterných turbín alebo batérií do elektromobilov. Vláda reagovala iba na jednu časť petície, zbytok sťažnosti ďalej preveruje.

Najväčšia kritika Washingtonu smeruje predovšetkým na čínske výrobné subvencie. Ich cieľom je nahradiť dovoz domácou produkciou. Ako uviedol Kirk, tie sú obzvlášť škodlivé v dôsledku deformácie obchodu, ktoré sú podľa pravidiel WTO vyslovene zakázané.

Čínske ministerstvo obchodu obvinenia popiera. Americkú žiadosť o konzultácie na túto tému však preštuduje a zváži. Trvá na tom, že čínska politika veternej energetiky je „v súľade s pravidlami WTO“ a „prospieva životnému prostrediu“.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.