Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Čína - autá
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Ian Sane (licencia Creative Commons)
8. marca 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Čína zavedie systém energetických povoleniek

Čína chce obmedziť spotrebu energií z fosílnych palív. Plánuje preto zaviesť systém, ktorý je založený na báze energetických povoleniek. Obchodovať sa  s nimi bude dať zo začiatku len v niektorých čínskych provinciách.

„Zavedieme pilotný program pre stanovenie limitu spotreby a obchodovania s nespotrebovanou energiou,“ píše sa v návrhu komisie. Peking by tak mal mať lepší prehľad o tom, koľko energie sa v Číne spotrebováva. Podrobnosti síce ešte nie sú známe, ale predpokladá sa, že jednotlivé provincie budú mať možnosť prideľovať kvóty na spotrebu energií mestám a odvetviam. Tie potom pravdepodobne budú môcť s povolenkami medzi sebou obchodovať.

Čínski vládni predstavitelia zatiaľ vždy odmietali návrh, aby sa v Číne zaviedol celoštátny limit pre vypúšťanie škodlivých emisí do ovzdušia. Bývalý predseda úradu pre energetickú politiku Čang Kuo-pao ale povedal, že vláda zavedie pevný limit celkovej spotreby energií. To umožní obmedziť do roku 2015 spotrebu energií zo všetkých zdrojov na ekvivalent 4 mld. ton uhlia.

Celková spotreba energií v Číne vlani zodpovedala ekvivalentu asi 3,25 mld. ton uhlia. To bol oproti roku 2009 nárast o 5,9 %. Päťročný rozvojový plán na obdobie 2011 až 2015 predpokladá aj zmeny v daňovej oblasti s cieľom podporiť efektívnejšie využitie energie a znížiť mieru znečistenia. Kľúčové pre zdanenie energií bude z akých kvalitných zdrojov pochádza, zatiaľ čo doposiaľ záležalo na objemoch.

Oznámený plán je jedným z dôkazov, že Čína do ekonomiky zavádza ďalšie trhové mechanizmy, hoci spočiatku len obmedzene. Cieľom Pekingu je znižovať závislosť na fosílnych palivách a ich podiel na tvorbe hrubého domáceho produktu,

Hlavným skleníkovým plynom, ktorý vzniká pri spaľovaná fosílnych palív, je oxid uhličitý (CO2). Čína je najväčším znečisťovateľom ovzdušia skleníkovými plynmi, ktoré pochádzajú z ľudskej činnosti. Do roku 2020 by Čína chcela závislosť na fosílnych palivách znížiť o 40 až 45 %, keď sa základ sa berie rok 2005.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.