Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pipeline
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flick.com/rcbodden (licencia Creative Commons)
7. júna 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Čína chce vo veľkom dovážať plyn z Ruska

Čína chce čím skôr dosiahnuť dohodu s Ruskom o dodávkach zemného plynu. Podľa úradníka z čínskeho rezortu diplomacie Čcheng Kuo-pchinga majú obe strany záujem o pozitívny výsledok ešte pred návštevou čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa, ktorá sa uskutoční v polovici júna v Moskve.

Ruský vicepremiér Igor Sečin minulý týždeň povedal, že Gazprom a koncern CNPC, ktorý kontroluje dva čínske plynovody, boli požiadané, aby ešte pred 10. júnom pripravili na podpis súbor kontraktov.

Hlavnou prekážkou dosiahnutia dohody do tejto chvíle bol spor o cenu komodity. Podľa predstaviteľov oboch strán sa rokovania z tohto bodu nemohli dlho pohnúť, ale údajne sa veci pohli k lepšiemu.

Gazpromu sa črtá vstup na perspektívny čínsky trh

Zámer vybudovať plynovod smerom na východ Ruska ohlásil počas návštevy v Pekingu v roku 2006 Vladimir Putin ešte ako prezident. Ak by sa plynovodné spojenie vybudovalo, Gazpromu by sa otvoril nový veľký trh, ktorý by vytváral rovnováhu voči jeho dodávkam paliva do Európy.

Čína plánuje zvýšiť podiel plynu vo svojej energetickej bilancii. Preto buduje veľké zásobníky na jeho uskladnenie. Usiluje sa zvýšiť aj ťažbu bridlicového plynu a výrobu metánu z uhlia.

Podľa spoločne podpísaných dokumentov v roku 2009 Čína by mala začať dostávať ruský plyn v roku 2014 alebo 2015. Ako uviedol Sečin, Rusko bude exportovať do Číny ročne po 68 miliárd kubických metrov plynu 30 rokov. Na jeho prepravu budú vybudované dva plynovody. Jeden cez Mongolsko a druhý popri východnom morskom pobreží.

Pre porovnanie, Gazprom dodá tento rok do Európy okolo 150 miliárd m3 paliva a Čína dostane z Turkménska 30 miliárd m3. Čína dováža aj veľké objemy skvapalneného plynu.

Cena za zemný plyn bude rovnaká ako pre zákazníkov Európe

Gazprom v pondelok (6. 6.) informoval, že do Číny nebude dodávať plyn lacnejšie než do Európy. Šéf Gazpromu Alexej Miller povedal, že európski zákazníci budú platiť vo štvrtom štvrťroku tohto roku 500 amerických dolárov (342,56 eura) za mernú jednotku (1000 m3). Jej cena bude o 42 % vyššia, než bol odhad vo februári tohto roku.

TASR, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.