Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
zelene pleso - flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto: Zelené pleso
27. mája 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Chata pri Zelenom plese dostane novú vodnú elektráreň

Pozn. red.: Portál energia.sk doplní na budúci týždeň agentúrnu správu video reportážou.

Chata pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách by mala dostať nový zdroj elektrickej energie v podobe malej vodnej elektrárne. V súčasnosti chata vyrába elektrickú energiu pomocou dieslového generátora. Bývalý nájomca neodovzdal niektoré súčasti chaty. Je to ale predmetom súdneho konania, zdôvodnil súčasný stav na Chate pri Zelenom plese predseda Klubu slovenských turistov Peter Perhala, ako väčšinový vlastník chaty.

Po úspešnom projekte na Téryho chate, kde bol s podporou Slovenských elektrární inštalovaný systém výroby elektrickej energie pomocou fotovoltaických panelov, pripravuje Klub slovenských turistov v spolupráci s energetickou spoločnosťou projekt rekonštrukcie malej vodnej elektrárne pri Zelenom plese.

Výkon do 15 kW

Zrekonštruovaná vodná elektráreň pri Zelenom plese by mala mať podľa spracovateľa štúdie Petra Dušičku zo stavebnej fakulty STU Bratislava nová elektráreň pri chate výkon 10 až 15 kW. Po nevyhnutnej rekonštrukcii by sa využili objekty pôvodnej vodnej elektrárne z roku 1966. Celá technológia ako turbína, regulácia či elektro časť budú musieť byť nanovo vybudované.

Výroba elektrickej energie zo slnka v prípade Chaty pri Zelenom plese má len obmedzené možnosti. „Vzhľadom na to, že u nás päť mesiacov slnko vôbec nesvieti, tak si myslím, že táto forma nie je pre nás vhodná, keďže elektrinu nám treba viac v zime ako v lete,“ uviedol chatár Tomáš Petrík.

Nebude potrebné spaľovať naftu

Obnova malej vodnej elektrárne by podľa chatára znamenala v prvom rade finančnú úsporu, keďže momentálne sa na výrobu elektrickej energie spotrebuje do 150 litrov nafty týždenne. Tú treba na chatu pravidelne dovážať. „Rozhodujúcim faktorom je aj ekológia. Načo páliť zbytočne množstvá nafty, keď sa to dá nahradiť tečúcou vodou,“ uviedol chatár. Naftový generátor podľa chatár rušivo pôsobí uprostred hôr aj na turistov.

„Myslím si, že klepot nejakého agregátu nie je to, čo by chcel počuť človek v prírode,“ dodal Petrík. Celkové náklady na obnovu elekrárne nie je možné podľa chatára ešte vyčísliť, keďže nie je známy systém a rozsah úprav, ktoré si celý projekt vyžiada.

Pozn. red.: Portál energia.sk doplní na budúci týždeň agentúrnu správu video reportážou.

SITA, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.