Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
UK grid
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Lee Jordan (licencia Creative Commons)
19. novembra 2012 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ČEZ pripojil v Albánsku k sieti všetky vodárne, zvažuje arbitráž

„Nariadenie súdu sme poslúchli, aby sme predišli ďalším pokutám a teda prehlbovaniu finančnej straty avšak nesúhlasíme s ním, preto naši právnici pracujú na odvolaní. Všetky naše kroky boli legálne a takéto zásahy do fungovania súkromnej spoločnosti považujeme za neoprávnené,” uviedla Barbora Půlpánová.

ČEZ sa pôvodne k odpojeniu vodární rozhodol po sérii neúspešných rokovaní s albánskou stranou. Odpojenie elektriny vyradilo z prevádzky čerpacie stanice a obmedzilo dodávky pitnej vody domácnostiam i firmám. Pohľadávky firmy sa tu vyšplhali na 38 miliónov eur.

Česká spoločnosť tiež čaká na oficiálne vyjadrenie albánskeho energetického regulátora, ktorý začal proces odobratia licencie CEZ Shpërndarje. „Za krátko budeme zvažovať ďalší postup, vrátane medzinárodnej arbitráže,“ dodala Půlpánová.

Albánska polícia v priebehu soboty v mnohých okresoch donútila zamestnancov ČEZ obnoviť dodávky elektriny. Vo väzbe skončilo šesť zamestnancov firmy, dva z nich polícia stále zadržiava.

ČEZ má s investíciou v Albánsku problémy už dlhšiu dobu. Tamojšie firmy často za odber elektriny neplatia. Albánsky regulátor navyše vlani takmer dvojnásobne zvýšil tarify, ktoré distribučná firmy CEZ Shpërndarje platí štátom vlastnenej elektrárenskej spoločnosti. Zároveň ale nepovolil distribučnej firmy premietnuť zdraženie do cien pre odberateľov.

Divízia CEZ Shpërndarje je stratová, čo sa premieta aj do hospodárenia celej Skupiny ČEZ. Generálny riaditeľ ČEZ Daniel Beneš minulý týždeň uviedol, že najpravdepodobnejším riešením situácie bude odchod ČEZ z Albánska.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.