Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Dymiace kominy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Hari Prasad Nadig (licencia Creative Commons)
28. januára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

ČEZ pri hackerskom útoku stratil z účtu 700.000 emisných povoleniek

V priebehu minulého týždňa zmizlo obchodníkom s povolenkami zo šiestich účtov v registri OTE 1,306 miliónov povoleniek. Medzi inými bola aj spoločnosť ČEZ, ktorá prišla o 700.000 povoleniek. Register bol pre neoprávnené manipulácie hackermi okamžite zatvorený. Svoje registre následne zavreli aj ďalšie európske krajiny a európsky správca zastavil všetky transakcie s povolenkami.

ČEZ podľa vyjadrenia hovorkyne Evy Novákovej stratu povoleniek na OTE už reklamoval a v súčasnosti čaká na vyjadrenie. Škody za straty povoleniek zatiaľ ČEZ nevyčíslil, no podľa Mladé fronty Dnes by ich cena mohla dosiahnuť až 240 miliónov CZK. Celková hodnota zmiznutých povoleniek podľa MfD je približne 450 miliónov CZK.

Podľa serveru Aktuálně.cz sa prípadom bude pravdepodobne zaoberať aj policajný útvar pre odhaľovanie korupcie a finančnej kriminality. Úrad zároveň prešetrí aj zmiznutie 470.000 emisných povoleniek obchodníka Blackstone Global Ventures, ktorý ich mal taktiež uložené v registri OTE. Okradnuté boli aj ďalšie tri podniky, tie však nezverejnili svoje meno.

Každá povolenka v registri má svoje unikátne číslo, ktoré sa dá vypátrať a povolenky môžu byť prevedené iba do iného národného registra v rámci  EÚ. „Povolenky za sebou zanechávajú dokonalú digitálnu stopu, nemohli by sa stratiť. Nájdu sa,“ uvideol riaditeľ OTE Jiří Šťastný. Povolenky z registra OTE prešli cez účty vedené v Poľsku, Taliansku, Estónsku, Lichtenštajnsku a Nemecku.

Časť ukradnutých povoleniek sa už našla

Ako dnes informovala Mladá fronta Dnes, 610.000 povoleniek bolo po hackerskom útoku prevedených na účty národných správcov v Nemecku a Estónsku. „Očakávame ešte potvrdenie 500-tisíc kusov, ktoré sme našli na účtoch registrovaných vo Veľkej Británii,“ uviedol riaditeľ OTE Jíři Šťastný. Istá časť povoleniek sa našla aj na českých účtoch. Národní správcovia podľa Šťastného poznajú aj mená majiteľov účtov, kde sa povolenky našli.

Čo však nie je jasné, je otázka, kedy a či vôbec sa podarí cenné papiere vrátiť. Ak by prevod na pôvodné účty nebol možný, zrejmé nie je ani to, kto vzniknutú škodu uhradí. Národní správcovia podľa MfD nemajú právo ukradnuté povolenky na základe vlastného rozhodnutia poslať späť majiteľom.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.