Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Pavel Cyrani - ČEZ
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pavel Cyrani
23. apríla 2015 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

ČEZ: Ficova rétorika znižuje naše šance na vstup do Slovenských elektrární

Podľa Cyraniho sa ČEZ ešte definitívne nerozhodol, či podá ponuku na kúpu 66 % akcií v Slovenských elektrárňach (SE). No v dôsledku nedávnych vyjadrení premiéra Roberta Fica sa takýto krok javí ako „menej pravdepodobný“. „Vždy sme tvrdili, že chceme, aby akákoľvek transakcia bola akceptovaná a výhodná pre oboch akcionárov, vrátane slovenskej vlády,“ povedal pre agentúru Reuters.

„Rozumieme prioritám vlády SR v súvislosti s dokončením AE Mochovce, ktoré sledujú, aby sa manažérske úsilie pre tento projekt nespomalilo kvôli transakcii prebiehajúcej v rovnakom čase,“ vysvetlil. „Takto sme porozumeli postoju slovenského kabinetu a plne ho rešpektujeme.“ Ako ďalej dodal, ČEZ plánuje detailnejšie spoznať názory oboch akcionárov SE.

Premiér Robert Fico sa vyjadril, že štát nebude spolupracovať pri predaji väčšinového podielu v SE,  ktoré sa v súčasnosti snaží predať Enel. „Vláda nesúhlasí s tým, aby talianska spoločnosť Enel predala 66 % akcií v SE  predtým, ako sa dokončí tretí a štvrtý blok v Mochovciach,“ uviedol v marci.

Český analytik Michal Šnobr nedávno pre náš portál uviedol, že predaj väčšinového balíka akcií SE nie je možný bez asistencie Ficovho kabinetu. Dostavba AE Mochovce je podľa neho kľúčovým rizikom pre najväčšieho výrobcu elektriny na Slovensku. Záujem ČEZ-u o kúpu akcií Enelu označil za akvizičné blafovanie, ktorého cieľom je zlepšiť cash flow spoločnosti.

Záväzné ponuky očakávajú Taliani do 9. mája. O majoritný podiel Enelu v Slovenských elektrárňach oficiálne prejavili záujem, okrem českej spoločnosti ČEZ, aj Energetický a průmyslový holding (EPH), konzorcium maďarskej spoločnosti MVM a Slovnaftu a fínsky Fortum.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.