Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
cierne uhlie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ wsilver (licencia Creative Commons)
9. októbra 2012 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

ČEZ dostal štyri ponuky na kúpu elektrárne Dětmarovice

ČEZ dostal ponuky na kúpu Dětmarovíc v piatok (5.10.). Mená uchádzačov o elektráreň ale nie sú známe. O elektráreň mali v minulosti záujem dodávateľ tepla n severe Moravy Dalkia alebo energetický a průmyslový holding (EPH), najväčší dodávateľ tepla v Česku. Žiadna z firiem ale neuviedla, či ponuku podala. O Dětmarovice podľa informácií v tlači mohla mať záujem tiež ťažobná spoločnosť NWR alebo niektorá investičná skupina.

Elektráreň Dětmarovice leží v blízkosti poľských hraníc a s inštalovaným výkonom 800 MW je najvýkonnejšou elektrárňou, ktorá spaľuje čierne uhlie v Česku.

ČEZ predáva svoje uhoľné elektrárne, aby získala finančné prostriedky, ale predovšetkým, aby presvedčil Európsku komisiu, že neobmedzuje konkurenciu.

Eurokomisár pre hospodársku súťaž  Joaquín Almunia včera podľa agentúry Bloomberg uviedol, že očakáva urovnanie sporu medzi Európskou komisiou a ČEZ do konca roka.

ČEZ ponúka k predaju 5 elektrární: Počerady, Chvaleticem, Tisovú spolu s Mělníkom 3 a Dětmarovice. Koľko elektrární ČEZ predá ale zatiaľ nie je isté. Podľa Půlpánovej sa ČEZ v dohode o urovnanie s Európskou komisiou zaviazal predať jednu z piatich elektrární s inštalovaným výkonom najmenej 800 MW. Spoločnosť ale nevylučuje, že elektráreň predá viac, ak budú ponuky zaujímavé.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.