Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
jadrova elektraren Dukovany-Flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Jadrová elektráreň Dukovany. Foto: Flickr.com/plastique
3. októbra 2012 Jadrová energia od Energia.skSITA

ČEZ čelí hrozbe núteného odstavenia jadrovej elektrárne Dukovany

„ČEZ mal zmluvu na dodávky paliva pre elektráreň Dukovany podpísanú už pred vstupom Česka do EÚ. Táto zmluva bola spolu s naším vstupom akceptovaná aj zo strany Zásobovacej agentúry Euratomu ESA,“ uviedol hovorca firmy Ladislav Kříž.

ESA momentálne podľa denníka posudzuje dodatok k zmluve medzi firmou ČEZ a ruským dodávateľom TVEL, ktorý sa týka dodávok paliva a jeho ceny aj po roku 2018 – teda po dátume, do ktorého bola vyrokovaná pôvodná zmluva. Fakticky je to stále rovnaký kontrakt, takže by ČEZ problém mať nemal. Odporcovia Dukovian chcú ale argumentovať tým, že Fínsko si kvôli podobnému prípadu elektrárne Loviisa pred svojim vstupom do EU vyrokovalo výnimku z korfskej deklarácie. Česko tak neurobilo.

Elektráreň Dukovany sa v Európe sáva terčom kritiky kvôli údajne nespoľahlivosti reaktorov sovietskeho designu VVER-440. Podľa mnohých odborníkov ale Dukovany naopak patria k najbezpečnejším elektrárňam na svete, uzatvára český denník E15.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.