Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
solarny panel
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com/ Pink Dispatcher (licencia Creative Commons)
25. októbra 2010 Ostatné od Energia.skSITA

Český regulátor zvýšil odhad o pripojenom výkone solárnych zdrojov

Energetický regulačný úrad (ERÚ) v Česku dostáva každý deň nové žiadosti o pripojenie. K 22. októbru boli podľa predsedu Josefa Fiřta schválené žiadosti s celkovým výkonom 1341 MW. „V prípade dobrého počasia je predpoklad, že výkon 1600 MW sa naplní,“ dodal.

Nie všetky registrované elektrárne musia byť do konca roku pripravené pripojiť sa do siete. František Smolka z ČPFA si myslí, že investori do fotovoltaických elektrární „kvôli panike“ podali žiadosť o licenciu na úrad do 15.októbra. Žiadosť o licenciu sa však týka zdroja, ktorý je kompletne zmontovaný, má kolaudáciu, zápis o pripojení a revíziu. Elektráreň je teda kompletne funkčná. „Takto podané licencie sú takmer nárokové, “ podotkol Smolka.

Investori zvažujú právne kroky voči českej vláde. Podľa Smolku sú arbitráže proti štátu v dôsledku zmeny podmienok podnikania až poslednou možnosťou. Prioritou asociácie je so štátom rokovať o možnostiach ako situáciu ďalej riešiť. Investície do solárnych zdrojov podľa neho predstavovali 100 miliárd českých korún. Finančné straty investorov sa odhadujú na desiatky miliárd českých korún.

Česká vláda sa rokovaniam s investormi nebráni. Rovnako je však neoblomná vo svojich pozíciách a ustúpiť nemieni. Zástupca ministra priemyslu a obchodu ČR sa vyjadril, že priestor pre diskusiu tu existuje. „Domnievam sa ale, že výsledky sa budú blížiť nule,“ poznamenal Tomáš Hüner. 

Opatrenia vlády proti zdražovaniu

Vládny kabinet Petra Nečasa minulý týždeň schválil balíček opatrení proti skokovému zdraženiu elektriny. Zahŕňa zavedenie 26 % dane pre výrobu elektriny zo slnečného žiarenia alebo využívanie ziskov z emisných povoleniek. Elektrina pre domácnosti a podniky by tak nemala v roku 2011 nemala zdražieť o viac ako 5,5 %. Niektoré prognózy hovorili až o 12 % zdražení pre domácnosti a 17 % pre firmy.

Zdanením výroby solárnej elektriny by Česko podľa premiéra malo získať zhruba 4.2 mld. českých korún. Výnosy z darovacej dane za povolenky pridelené v rokoch 2011-2012 majú priniesť 4,8 mld. českých korún. Vláda tiež zvýši poplatok za vyňatie pôdy, kde sú umiestnené solárne panely, z poľnohospodárskeho fondu. Zisk by mal byť zhruba 1, mld. českých korún. Ďalšou miliardou na kompenzáciu zdraženia elektriny prispeje aj štát.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.