Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrické vedenie sieť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto (licencia pre energy online
4. októbra 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Český regulátor zaznamenáva rastúci počet sťažností na predajcov energií

Najviac sťažností sa podľa ERÚ týka spoločnosti České energetické centrum (ČEC) a regulátor pri nej preto začalo kontrolu dodržiavania energetického zákona. Informovala o tom hovorkyňa ERÚ Jarmila Lehnerová. ČEC uviedlo, že praktiky svojich predajcov starostlivo kontroluje.

Obchodníci podľa ERÚ nepravdivým spôsobom informujú zákazníkov o podmienkach dodávok elektriny, či plynu alebo o tom, za akého dodávateľa vystupujú. Klienti potom bez dostatočného vyhodnotenia podmienok podpisujú zmluvy, ktorá sa neskôr ukážu ako menej výhodné než tie pôvodné.

Podozreniam z podvodu čelí niekoľko subjektov

V Českom energetickom centre začína ERÚ kontrolu dodržiavania energetického zákona v oblasti možného porušovania povinností držiteľa licencie na obchod s elektrinou a zemným plynom. Začína tiež kontrolu zákona o ochrane spotrebiteľa ohľadom možného porušenia zákazu užívania nekalých, klamlivých, či agresívnych obchodných praktík, uviedla hovorkyňa.

Riaditeľ ČEC René Grebeň vyhlásil, že firma všetkých nových zákazníkov, ktorí uzatvorili zmluvu s obchodným zástupcom, telefonicky kontaktuje a overuje si ich spokojnosť. „Tieto hovory sú nahrávané a teda dokázateľné. Napriek tomu sa nedá vylúčiť, že k chybám výnimočne dôjde. Pochybenia zisťujeme u 4 % predajcov, ktorí sú podľa závažnosti pochybenia sankcionovaní alebo s nimi ukončujeme spoluprácu. Poškodeným zákazníkom poskytujeme kompenzáciu napríklad formou silovej elektriny zdarma,“ uviedol Grebeň.

V niektorých postupoch obchodníkov našiel ERÚ možné znaky trestného činu podvodu. Predajcovia podľa slov zákazníkov falšovali podpisy klientov na zmluvách dohodnutých v prospech spoločnosti České energetické centrum, Centropol Energy, České energetické centrum juh, X Energie a RSP Energy, uviedol regulátor. ERÚ už kvôli tomu podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Spoločnosti obvinenia z nekalých praktík odmietajú

Firmy sa vyjadrili, že iniciatívu ERÚ vítajú. „Spoločnosť Vemex energie uskutočnila na základe upozornenia z trhu celú radu vlastných kontrol týkajúcich sa postupov pracovníkov pri predaji energií na trhu. Ak spoločnosť na neetické chovanie narazila, tak zmluvy boli vypovedané alebo sa zákazníkom navrhlo vypovedanie týchto zmlúv,“ uviedol šéf marketingu Vemexu Hugo Kysilka.

Centropol Energy sa podľa obchodného riaditeľa Lukáša Pokrupa snaží neférovým praktikám predajcov zabrániť. „Každého nového zákazníka maximálne do troch dní obvoláme a zisťujeme, či zmluvu podpísal dobrovoľne tak, aby sme minimalizovali riziko nepoctivo uzatvorených zmlúv,“ skonštatoval Pokrupa.

Ochrana zákazníka je jednou zo základných priorít Energetického regulačného úradu. Ak na trhu dochádza k neetickému chovaniu obchodníkov, k závažnému porušovaniu právnych predpisov a v niektorých prípadoch zrejme aj k páchaniu trestnej činnosti, je povinnosťou úradu na tieto podnety zodpovedajúcim spôsobom reagovať,“ uviedla predsedníčka ERÚ Alena Vitásková.

Konkurenčný boj o férovosť

Na problémy s tzv. podomovými predajcami elektrickej energie a zemného plynu upozorňuje ERÚ dlhodobo. Navzájom sa z nekalých praktík obviňujú aj niektorí účastníci trhu.

Centropol Energy nedávno prišiel s návrhom, že zostaví tzv. blacklist nespoľahlivých predajcov energie. Konkurencia ho za to tvrdo kritizovala. „Prekvapuje nás, že s touto aktivitou prichádza práve Centropol, ktorý je najväčším odberateľom služieb od podomových obchodníkov. Pokiaľ viem, firma je za svoje neetické chovanie už viac ako dva roky silne kritizovaná nielen zo strany ERÚ, ale aj SEI a mnohými ďalšími podvedenými zákazníkmi, “ reagoval šéf Bohemia Energy Jiří Písařík.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.