Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Ziarovka slnko
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / dusterdb88 (licencia Creative Commons)
11. októbra 2010 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Český minister priemyslu vie ako skrotiť cenu elektriny

Na budúci rok by elektrina v susednej Českej republike nemusela zdražieť skokovo, ako sa očakáva. Minister priemyslu Martin Kocourek pripravuje na stredajšie zasadnutie vládneho kabinetu návrh opatrenia, ktorým by sa na garantovanú výkupnú cenu elektriny z OZE uvaľovala zrážková daň vo výške okolo 10 percent.

Výška zrážkovej dane by nemala byť pre každého investora vo fotovoltaike rovnaká. Český denník Lidové noviny uvádza, že investori pripojení do siete v roku 2007 zaplatia menej ako tí z roku 2009. Denník dopĺňa, že ministerstvo konkrétne úrovne zdaňovania prepočítava.

Výška zrážkovej dane sa má nastaviť tak, aby sa každému investorovi splatila jeho investícia do 15 rokov, čo bola pôvodná garancia vtedajších vlád.

Minister Kalousek nesúhlasí

Minister financií Miroslav Kalousek pre ČTK medzi časom vyhlásil, že takúto daňovú úpravu českej vláde nikdy nenavrhne. Tvrdí, že takáto daň by bola namierená predovšetkým voči fotovoltaike a súčasne diskriminačná voči všetkým ostatným druhom OZE – napr. biomase, vode, vetru. Kalousek naviac tvrdí, že 10-percentná zrážková daň by i tak nepostačovala, aby zabránila skokovému zdraženiu elektriny.

Podľa informácií českého denníka Lidové noviny, vláda v Prahe bude na zabránenie skokovému zdraženiu potrebovať finančný balík v objeme asi 12 mld. českých korún. V tejto súvislosti český premiér Petr Nečas uviedol: „Uvažujeme o všetkých prostriedkoch, ktoré stlačia nárast ceny elektriny. Začneme ich spúšťať s určitou sekvenciou.“

Český minister financií verí, že vláda čoskoro nájde optimálne riešenie. „Vydávať však jeden nevydarený nápad za vôľu vlády a prezentovať ho verejnosti ako vládne riešenie, je manipulácia, proti ktorej sa ohradzujem,“ vyhlásil na margo Kocourkovho aktuálneho plánu.

Socialisti chcú 50 % daň zo zisku fotovoltaiky

Vláda Petra Nečasa ustanovila monitorovací výbor, ktorý minulý týždeň predložil svoje prvé riešenie očakávaného skokového zdraženia elektriny. Navrhuje, aby sa záťaž príspevku na OZE rozložila do viacerých častí.

Iný názor majú opoziční socialisti z ČSSD. Hodlajú sa do parlamentu predložiť návrh novely zákona, podľa ktorého by sa každá kWh vyrobená v slnečnej elektrárni zdaňovala mierou 50 percent.

Vládna ODS avizovala, že jej snahou je nájsť také riešenie, aby nebolo zdraženie elektriny od 1. januára 2011 dvojciferné.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.