Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
euro rolka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / Public Domain Photos (licencia Creative Commons)
20. októbra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Českú vládu vyjde krotenie ceny elektriny na 12 mld. Kč

Priemerná česká domácnosť zaplatí od budúceho roka za elektrinu viac o 650 Kč (26,50 eur) za rok. Stane sa tak, ak vláda ČR dnes na svojom zasadnutí schváli pripravovaný plán na zabránenie skokovému zdraženiu od 1. januára 2011.

Pôvodné predpoklady hovorili, že elektrina pre priemernú domácnosť v ČR zdražie od 1. januára 2010 o 1.200 Kč, píše dnes  denník Lidové noviny.

Vládu v Prahe vyjde skrotenie očakávaného zdraženia elektriny na 12 mld. Kč (490 mil. eur) zo štátneho rozpočtu. Tie chce získať zdanením príjmov investorov do solárnej energetiky a zavedením novej darovacej dane na emisné povolenky.

Zrážková daň

Zrážková daň bude uvalená na tých investorov, ktorí fotovoltaické panely pripojili do siete v rokoch 2009 – 2010. Každý rok prispejú do štátnej kasy sumou 4,5 mld. Kč. Investori, ktorí svoje elektrárne spustili pred rokom 2009, zrážkovú daň odvádzať nebudú.

Predaj povoleniek: Prísľub daný EÚ Praha obíde darovacou daňou

Väčším zdrojom príjmov (6 – 7 mld. Kč) mal byť predaj emisných povoleniek, ktorý presadzoval český minister financií Miroslav Kalousek. Od zámeru však vláda upustila, pretože ČR sa skoršie Európskej únii zaviazala, že emisné povolenky bude rozdeľovať nie aukčným spôsobom, ale prísľubom firiem vyčleniť nejakú časť svojich zdrojov ako ekologické investície.

Lidové noviny informujú, s odvolaním sa na vládne zdroje, že náhradou za predaj povoleniek má byť uvalenie darovacej dane, „pravdepodobne na úrovni 25 percent ich hodnoty“. „Prakticky je to rovnaké, ako keby ČEZ a ďalšie energetické firmy zaplatili za povolenky štvrtinu ich ceny,“ dopĺňa denník.

Peniaze možno „požičajú“ distribučné spoločnosti

Pražská vláda však uvažuje i o ďalších možnostiach a riešeniach, napríklad o oficiálnom požiadaní distribučných spoločností, aby skokové zvýšenie poplatku za svoje služby odložili. V podstate by tak vláde požičali peniaze, ktoré by sa im následne splatili predajom emisných povoleniek. Šlo by však o administratívne náročnejší proces než darovacia daň na povolenky, uzatvárajú Lidové noviny.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.