Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Cesky Krumlov mesto
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Český Krumlov - ilustračná foto. Zdroj: Flickr.com / midweekpost (licencia Creative Commons)
11. februára 2011 Ostatné od Energia.skSITA

Česko:“Zelená úsporám“ sa obnoví až po vybavení aktuálnych žiadostí

V Česku sa v súčasnosti rozhoduje o tisíckach žiadostí v rámci vládneho programu Zelená úsporám. „Nikto nemá záujem ten program zboriť. Ide o to, aby sme dotiahli tie žiadosti, ktoré boli podané,“ povedal minister životného prostredia Tomáš Chalupa. Ministerstvo podľa neho k 8. februáru evidovalo celkom 77.356 žiadostí, z ktorých bolo schválených 37.482. „V procese rozhodovania v rôznych stupňoch je 39.874 žiadostí,“ vypočítal minister. Z nich je pred schválením 17.338, pred realizáciou je 3.341 a 900 je pozastavených. Zhruba 18.000 žiadostí je rozpracovaných, dodal.

„Našou ambíciou je čo najrýchlejšie rozhodnúť o tom, akým spôsobom uspokojiť všetky žiadosti, ktoré splnia podmienky,“ uviedol ďalej Chalupa.

Naznačil, že asi nebude možné všetky požadované čiastky uspokojiť v plnej výške, ministerstvo podľa neho chce byť čo najspravodlivejšie. Nechcel ale povedať, o koľko sú požiadavky vyššie ako 19,656 miliardy českých korún určených na dotácie.

Cena za emisné povolenky bude zrejme nižšia, predpovedá minister

Ďalšie peniaze chce minister získať z predaja ďalšieho balíka emisných jednotiek. „Cena je bohužiaľ nižšia ako pred dvomi rokmi z dôvodu vstupu ostatných štátov na trh s emisnými povolenkami,“ uviedol Chalupa s tým, že informácie o čiastke by mal mať do mesiaca. V tejto súvislosti sa hovorí o pol miliarde českých korún.

Chalupov predchodca Pavel Drobil (ODS) v decembri uvádzal, že v Štátnom fonde životného prostredia (SFŽP) chýba až 5 miliárd českých korún na zaplatenie všetkých žiadostí. Podľa informácií  českého serveru Aktuálně.cz vraj bude chýbať 7 až 8 miliárd korún.

Program Zelená úsporám sa začal v apríli 2009 a je určený na podporu úspor energie a využitie obnoviteľných zdrojov energie v obytných domoch. Podpora sa poskytuje formou nenárokovoej dotácie. Tvrdenie bývalého ministra životného prostredia Martin Bursíka, podľa ktorého je dotácia nároková, Chalupa nezdieľa. Do desiatich dní by mal mať právnu analýzu.

Program Zelená úsporám sa prerušil v októbri 2010

Naposledy SFŽP schválil v septembri a v novembri 2010 zhruba 20 tisíc žiadostí za 5,7 mld. českých korún. Ministerstvo príjem žiadostí o dotáciu pozastavilo minulý rok v októbri. Pôvodne plánovalo, že táto prestávka potrvá do konca januára.

Peniaze na program Zelená úsporám získava Česká republika predajom emisných jednotiek. Tie predstavujú rozdiel medzi záväzkami Česka v Kjótskom protokolu o znižovaní emisií skleníkových plynov a ich reálnemu poklesu oproti roku 1990. Svoje prebytky môžu štáty predávať iným krajinám, ktoré limity neplnia. Jedna emisná jednotka predstavuje obchodovateľné právo štátu vypustiť do ovzdušia jednu tonu exidu uhličitého (CO2) v období 2008 až 2012.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.