Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Elektrický stĺp 2
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr.com / lain Cuthbertston (licencia Creative Commons)
11. októbra 2010 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Česko: Záujem o zmenu dodávateľa elektriny rastie

Podľa Operátora trhu s elektrinou (OTE) prešlo v Česku do konca septembra k inému dodávateľovi dvojnásobne viac odberateľov ako pred rokom. Zvýšený záujem vysvetľujú odborníci predpokladaným zdražením elektriny v roku 2011, ktoré nastane v dôsledku štedrej dotačnej politiky pre fotovoltaiku.

Domácnosti, menšie firmy i veľkoodberatelia

Najčastejšími žiadateľmi o zmenu dodávateľa sú domácnosti. Do konca septembra požiadalo o zmenu viac než 111 tisíc z nich. Z radov podnikateľov doposiaľ pristúpilo k zmene zhruba 41 tisíc subjektov. Dodávateľa elektrickej energie vymenilo aj 12 tisíc českých veľkoodberateľov.

Dôvody: Konkurencia a očakávané zdražovanie

Pohyb na trhu súvisí okrem prirodzeného rastu konkurencie najmä s očakávaným skokovým zdražením elektriny od roku 2011. Spôsobiť ho má prudký nárast počtu fotovoltaických elektrární, ktorých prevádzka sa premietne do celkovej ceny elektrickej energie. Podľa prognózy Energetického regulačného úradu (ERÚ) môže od januára zdražieť elektrina pre české domácnosti o 12 % a firmám až o 18 %.

Podobný trend možno sledovať v Česku aj v sektore obchodu so zemným plynom. Na základe údajov ERÚ zmenilo tento rok dodávateľa viac ako 14 tisíc domácností. Medziročne ide o takmer dvojnásobný nárast.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.